ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Πρόταση δίωξης Νετανιάχου για δωροδοκία και διαφθορά

Ισραήλ: Πρόταση δίωξης Νετανιάχου για δωροδοκία και διαφθορά

Σκοτεινιάζει το τοπίο για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. H ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο Νετανιάχου θα πρέπει να διωχθεί σε σχέση με υποθέσεις δωροδοκίας, όπως τουλάχιστον αναφέρουν τα ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η αστυνομία, αξίζει να σημειωθεί, ανέκρινε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ως μέρος της έρευνας που πραγματοποιήθηκε κατά της διαφθοράς τον περασμένο μήνα. Τότε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι «τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί, διότι δεν υπάρχει τίποτα», ωστόσο περί αυτού γεννιούνται σήμερα ερωτήματα.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης, η αστυνομία πρόκειται να ανακοινώσει κατά πόσον υπάρχουν αρκετά στοιχεία προκειμένου να διωχθεί ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου για την περίπτωση δωροδοκίας και απιστίας σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις. Η οριστική απόφαση για την έκβαση της υπόθεσης θα ληφθεί από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

Οι δύο υποθέσεις

Η μία υπόθεση αφορά ισχυρισμό ότι ο Νετανιάχου ζήτησε από τον εκδότη ισραηλινής εφημερίδας να καλύπτει θετικά τις εξελίξεις στην κυβέρνησή του, με αντάλλαγμα τη βοήθεια να επικυριαρχήσει σε αντίπαλο φύλλο. Η δεύτερη υπόθεση επικεντρώνεται σε ισχυρισμό ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος είναι πρωθυπουργός του Ισραήλ από το 2009, δέχθηκε δώρα που ξεπερνούσαν τις 100.000 δολάρια από τον μεγιστάνα του Χόλιγουντ Αμον Μισάν και άλλους υποστηρικτές του. Ο ίδιος αρνείται όλους τους ισχυρισμούς.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αγελέτ Σακέντ τόνισε ότι, ακόμη και αν διώκεται ο πρωθυπουργός για κάποιες κατηγορίες, αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι πρέπει να παραιτηθεί.