Απειλές Ερντογάν για «οθωμανικό ράπισμα» σε ΗΠΑ

Απειλές Ερντογάν για «οθωμανικό ράπισμα» σε ΗΠΑ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αδιανόητα, για τις σχέσεις μεταξύ δύο συμμάχων, επίπεδα κλιμακώνει τη ρητορική του αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ ο Ταγίπ Ερντογάν. Δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στην Αγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τη σφοδρή δυσαρέσκειά του για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας, μη διστάζοντας να απειλήσει με «οθωμανικό ράπισμα».

Μιλώντας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η πρόσφατη απόφαση της Ουάσιγκτον να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG «θα επηρεάσει τις αποφάσεις της Τουρκίας». Μία ημέρα νωρίτερα είχε δοθεί στη δημοσιότητα ο νέος προϋπολογισμός του αμερικανικού Πενταγώνου, που προέβλεπε τη χορήγηση 300 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση συριακών οργανώσεων που μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και άλλων 250 εκατ. για την ασφάλεια των συνόρων. Αν και στον εν λόγω προϋπολογισμό δεν γινόταν ρητή αναφορά στην YPG, όλοι οι Τούρκοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι Κούρδοι της Συρίας θα είναι οι παραλήπτες της αμερικανικής βοήθειας. Μάλιστα, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι, σύμφωνα με δικές του πληροφορίες, η αμερικανική βοήθεια στους Κούρδους ενδέχεται να αυξηθεί από τα 550 εκατ. στα τρία δισ.

Το δεύτερο σημείο αντιπαράθεσης αφορά την τουρκική αξίωση να αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη συριακή πόλη Μανμπίτζ, που έχει καταληφθεί από τους Κούρδους και απειλείται να γίνει ο επόμενος στόχος των τουρκικών επιχειρήσεων, οι οποίες διεξάγονται αυτόν τον καιρό στο Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας. Ο Αμερικανός υποστράτηγος Πολ Φανκ, που επισκέφθηκε πρόσφατα το Μανμπίτζ, κατέστησε σαφές ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν πρόκειται να αποσυρθούν και προειδοποίησε τους Τούρκους: «Αν μας χτυπήσετε, θα απαντήσουμε επιθετικά. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας».

Η αυστηρή προειδοποίηση του Αμερικανού υποστράτηγου πρέπει, κατά τα φαινόμενα, να ώθησε τον Ταγίπ Ερντογάν να απευθύνει την πιο μεγαλόστομη απειλή που έχει εξαπολύσει μέχρι τώρα προς τις ΗΠΑ. «Είναι σαφές πως όσοι λένε “θα απαντήσουμε επιθετικά αν μας χτυπήσετε” δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ οθωμανικό ράπισμα», διεμήνυσε ο Ερντογάν, για να προσθέσει: «Θα καταστρέψουμε κάθε τρομοκράτη που θα δούμε μπροστά μας, ξεκινώντας από εκείνους που στέκονται στο πλευρό τους. Ετσι θα καταλάβουν ότι δεν είναι συνετό να συμπαρατάσσονται με τρομοκράτες».

Από την πλευρά του, ο Ρεξ Τίλερσον προσπάθησε να ρίξει τους τόνους. Από το Κουβέιτ, όπου βρισκόταν χθες, δήλωσε ότι «έχει συνείδηση των πραγματικών ανησυχιών της Τουρκίας στον τομέα της ασφάλειας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή