Κάν’ το όπως στην ψυχροπολεμική περίοδο

Κάν’ το όπως στην ψυχροπολεμική περίοδο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τρολάρισμα ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία δεν περιορίζεται σε αυτοματοποιημένους λογαριασμούς του Twitter. Η τελευταία απόπειρα περιλαμβάνει την ονοματοδοσία των οδών στις οποίες βρίσκονται οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ρωσίας με τρόπο ώστε να προκληθεί ενόχληση –ή και γέλιο– στις δύο πρωτεύουσες.

Στη Μόσχα, η ονομασία που προτείνεται για ένα στενό κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ είναι «Αμερικανικό Αδιέξοδο 1». Ο Μιχαήλ Ντεγκτιάρεφ, ο συντηρητικός Ρώσος βουλευτής που πρότεινε την εν λόγω ονομασία, επιβεβαίωσε στο Twitter τη Δευτέρα πως η αρμόδια επιτροπή της Μόσχας θα εξέταζε την πρότασή του μέσα στον Φεβρουάριο.

Πάντως, για να είμαστε δίκαιοι, οι ΗΠΑ το ξεκίνησαν. Στις 10 Ιανουαρίου, το δημοτικό συμβούλιο της Ουάσιγκτον άλλαξε το όνομα του τετραγώνου της λεωφόρου Ουισκόνσιν όπου βρίσκεται η πρεσβεία της Ρωσίας σε «πλατεία Μπόρις Νεμτσόφ 1». Ο Νεμτσόφ, χαρισματικός πολιτικός της αντιπολίτευσης και σθεναρός επικριτής του ρωσικού καθεστώτος, πυροβολήθηκε θανάσιμα κοντά στα τείχη του Κρεμλίνου τον Φεβρουάριο του 2015. Αν και πέντε Τσετσένοι άνδρες βρέθηκαν στη φυλακή για τη δολοφονία του, η οικογένεια και οι φίλοι του Νεμτσόφ, κάποιοι από τους οποίους υπήρξαν ένθερμοι υποστηρικτές της νέας ονομασίας του δρόμου, πιστεύουν πως δεν έχει ακόμα εντοπιστεί ο πραγματικός εγκέφαλος πίσω από την επίθεση. Η νέα ονομασία έλαβε την επιδοκιμασία της Ουάσιγκτον, ειδικά μετά τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του 2016.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο η Μόσχα να προβεί σε τέτοιου είδους αλλαγές προκάλεσε μια σειρά από εναλλακτικές προτάσεις και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι προτάσεις αφορούσαν πληθώρα οδών που θα έπρεπε να λάβουν ονόματα ξένων ηγετών που έχουν συγκρουστεί με τις ΗΠΑ, όπως είναι ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ηγέτης της Βόρειας Κορέας, ο Φιντέλ Κάστρο της Κούβας, και Αραβες ηγέτες, οι οποίοι, κατά τους Ρώσους, δολοφονήθηκαν με ευθύνη των ΗΠΑ, όπως ήταν ο στρατηγός Μουαμάρ αλ Καντάφι της Λιβύης και ο Σαντάμ Χουσεΐν του Ιράκ. Ενα άλλο περίεργο όνομα είναι και το «Σωλήνας Κόλιν Πάουελ», το οποίο παραπέμπει στον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος, στη διάρκεια του λόγου που εκφώνησε το 2003 στα Ηνωμένα Εθνη, προσπάθησε να θεμελιώσει την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ δείχνοντας φωτογραφίες σωλήνων στην έρημο ως απόδειξη της κατασκευής όπλων μαζική καταστροφής. Οπως και στο παρελθόν, η εξέλιξη της ονοματοδοσίας δείχνει για άλλη μια φορά πως η αίσθηση του κλίματος του Ψυχρού Πολέμου δεν έχει εξαφανιστεί, καθώς πλανάται ακόμη πάνω από τις πληγωμένες διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή