Γερμανικός Τύπος: «Ο Ερντογάν τα βάζει με ΗΠΑ, Ελλάδα και Κύπρο»

Γερμανικός Τύπος: «Ο Ερντογάν τα βάζει με ΗΠΑ, Ελλάδα και Κύπρο»

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην ένταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στην ανατολική Μεσόγειο με αφορμή τις έρευνες που πραγματοποιεί η Κύπρος με στόχο την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή σχολιάζει ο Γερμανικός Τύπος.

«Επεισόδιο στη Μεσόγειο – Ο Ερντογάν προειδοποιεί την Κύπρο», γράφει το περιοδικό Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση. Το Spiegel Online κάνει λόγο για «επόμενο γύρο στη διαμάχη γύρω από τη (σχεδιαζόμενη) εξόρυξη φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Για τέταρτη κατά σειρά ημέρα τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν ένα πλοίο-γεωτρύπανο που έχει μισθώσει η ιταλική ενεργειακή εταιρεία ΕΝΙ να προσεγγίσει μια περιοχή ερευνών νοτιοανατολικά της Λάρνακας. Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε σαφή προειδοποίηση προς την Κύπρο και την Ελλάδα», γράφει το γερμανικό περιοδικό, παραθέτοντας τις επίμαχες δηλώσεις του τούρκου ηγέτη με αποδέκτες την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Το δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων και στο επεισόδιο κατά το οποίο τουρκική ακταιωρός εμβόλισε πλοίο του ελληνικού λιμενικού κοντά «στις επίμαχες βραχονησίδες των Ιμίων», όπως γράφει.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung εκτιμά ότι «η διαμάχη για το αέριο μπροστά από την Κύπρο γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη». Η συντηρητική εφημερίδα της Φραγκφούρτης τονίζει ότι στην υπόθεση έχει παρέμβει και η ΕΕ, με την Κομισιόν να καλεί την Άγκυρα να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση. «Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει επίσημα την κυβέρνηση της Κύπρου, ενός μέλους της ΕΕ, και ενεργεί σαν να έπρεπε στο παρελθόν η Γερμανία να είχε ρωτήσει τη Ρωσία ως προστάτιδα δύναμη πριν γίνουν γεωτρήσεις για πετρέλαιο στη Βόρεια Θάλασσα», σχολιάζει το δημοσίευμα.

«Ο Ερντογάν σε τροχιά αντιπαράθεσης με την Ελλάδα και τις ΗΠΑ», γράφει η Welt. Η ιστοσελίδα της εφημερίδα του Βερολίνου σημειώνει ότι «στη διαμάχη γύρω από την αναζήτηση φυσικού αερίου μπροστά στα κυπριακά παράλια και σε νησιά του Αιγαίου η Τουρκία απηύθυνε προειδοποίηση στην Κύπρο, την Ελλάδα και σε εμπλεκόμενες επιχειρήσεις (σ.σ. ΕΝΙ)».

«Ο Ερντογάν τα βάζει με ΗΠΑ, Ελλάδα και Κύπρο»

Η Welt σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η Τουρκία είναι κατά των γεωτρήσεων και επικαλείται σε αυτό το σημείο τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων». Oπως επισημαίνει το δημοσίευμα, «ο Ερντογάν απευθύνει προειδοποιήσεις και προς την κατεύθυνση των ΗΠΑ» με αφορμή τη στρατιωτική στήριξη της Ουάσιγκτον στην κουρδική ένοπλη ομάδα YPG στη Συρία. Όπως υπογραμμίζει η Welt, «ο Ερντογάν απειλεί με οθωμανικό χαστούκι» τις ΗΠΑ σε περίπτωση που επιχειρήσουν να σταθούν εμπόδιο σε πιθανή τουρκική επιχείρηση κατά του YPG στη Μανμπίτζ της Συρίας.

«Ο Ερντογάν τα βάζει με τις ΗΠΑ, την Ελλάδα και στην Κύπρο», γράφει η General Anzeiger της Βόννης. Σε ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη κάνει λόγο για εντεινόμενο κλίμα αντιαμερικανισμού στην Τουρκία ενόψει της προσεχούς επίσκεψης του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στη χώρα. Το δημοσίευμα αναφέρεται στην παρεμπόδιση των γεωτρήσεων στη Μεσόγειο και στο ελληνοτουρκικό ναυτικό επεισόδιο «σε ένα τμήμα του Αιγαίου στα οποία η ακριβής χάραξη των συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες (σ.σ. Ελλάδα και Τουρκία) είναι επίμαχη», όπως γράφει, για να επισημαίνει ότι η Aγκυρα παρενέβη και στη διαμάχη για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Η εφημερίδα αναφέρεται τέλος σε ανοιχτή επιστολή του Ρόμπερτ Πίρσον, πρώην αμερικανού πρέσβη στην Τουρκία, προς τον Ρεξ Τίλερσον. Σε αυτήν προειδοποιεί μεταξύ άλλων ότι ο τούρκος πρόεδρος ενδέχεται να έχει εδαφικές βλέψεις στην περιοχή.

«Η Τουρκία ρισκάρει κλιμάκωση στη Μεσόγειο», εκτιμά το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv. Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του, «εδώ και δεκαετίες ερίζουν η Ελλάδα και η Τουρκία για τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Το 1996 οι δύο χώρες βρέθηκαν στα πρόθυρα του πολέμου. Τώρα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προβαίνουν ξανά σε απειλητικές ενέργειες».

Πηγή: dw

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή