Απογοήτευση στη Λευκωσία από τη στάση του ΟΗΕ για την Τουρκία

Απογοήτευση στη Λευκωσία από τη στάση του ΟΗΕ για την Τουρκία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανακοίνωση των ΗΕ ενθαρρύνει στην ουσία την Τουρκία να προβαίνει σε αυτές τις ενέργειες. Αυτή η είναι η άποψη αρμόδιων πηγών στη Λευκωσία για την ανακοίνωση που εξέδωσαν τα ΗΕ αναφορικά με τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Θεωρείται ωστόσο, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, το να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι από τη Λευκωσία και να μην πέσει και άλλο λάδι στη φωτιά άρα και να αποφευχθεί αντιπαράθεση σε διπλωματικό επίπεδο, ήταν αυτό που μέτρησε. Εξ ού και το ότι δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση εκ μέρους της κυβέρνησης.

Ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει απογοήτευση για την ανακοίνωση και ειδικά για το ότι τονίζεται πως οι εντάσεις σχετικά με την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων κλιμακώθηκαν εκ νέου. Το «εκ νέου» που αναφέρεται στην ανακοίνωση των ΗΕ, δεν είναι με υπαιτιότητα της Λευκωσίας και είναι μεταξύ άλλων ένα σημείο πάνω στο οποίο θα μπορούσε η διατύπωση να είναι πιο ξεκάθαρη, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

«Αυτό που θα έπρεπε να αναφέρεται είναι ότι θα έπρεπε να αποφεύγονται ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή», τονίζεται.

Στον αντίποδα, η ανακοίνωση του State Department αναφορικά με το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρείται ως ικανοποιητική, αλλά την ίδια ώρα τονίζεται πως σημασία έχει να επιλυθεί το ζήτημα που υπάρχει σήμερα.

Παραμένει η ΕΝΙ

Η ΕΝΙ είναι σε διαρκή επικοινωνία με την κυβέρνηση της Ιταλίας, και το μόνο σίγουρο είναι ότι μέχρι τις 22 του μήνα θα βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αυτή είναι η ενημέρωση που έλαβε και ο Υπ. Ενέργειας για το ζήτημα, ενώ εξετάζονται και οι επιλογές που υπάρχουν.

«Το θέμα είναι να λύσουμε αυτό που έχουμε μπροστά μας τώρα με την Τουρκία» δηλώνουν αρμόδιες πηγές για το θέμα, τονίζοντας πως τα διαβήματα είναι επαναλαμβανόμενα και πως μόνο μέσω της διπλωματικής οδού, αλλά σε ανώτατο επίπεδο, κινείται η Λευκωσία για το ζήτημα.

Πηγή: kathimerini.com.cy

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή