«Ψυχρή» υποδοχή των e-sports στους Χειμερινούς Αγώνες

«Ψυχρή» υποδοχή των e-sports στους Χειμερινούς Αγώνες

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Τετάρτη, η Intel Corp, χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων, οργάνωσε ένα τουρνουά esports (Internet Sports) λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Ολυμπιακό χωριό, τρεις μήνες αφότου η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναγνώρισε επισήμως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ως άθλημα.

Τα e-sports, τα οποία έχουν τεράστια απήχηση σε παγκόσμιο επίπεδο, με τα μεγάλα τουρνουά τους να γεμίζουν ολόκληρα στάδια και να καθηλώνουν στους υπολογιστές τους, όσους θέλουν να τα παρακολουθήσουν διαδικτυακά, έχουν ακόμα πολύ δρόμο για να γίνουν ένα πραγματικό και αναπόσπαστο κομμάτι των Ολυμπιακών Αγώνων, όμως η Επιτροπή δείχνει ανοιχτόμυαλη, κάτι που μάλλον ενοχλεί αρκετούς αθλητές παραδοσιακών αγωνισμάτων.

«Ψυχρή» υποδοχή των e-sports στους Χειμερινούς Αγώνες-1

«Μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους», δήλωσε ο σκιέρ Τεντ Λιτζέτι, που έχει κατακτήσει δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλια στην καριέρα του. «Μόνο τα σωματικά αθλήματα ανήκουν στους Ολυμπιακούς. Δεν νομίζω ότι τα esports έχουν καμία θέση», δήλωσε στο Reuters.

Ο Λιτζέτι αναγνώρισε πως τα εν λόγω παιχνίδια είναι δημοφιλή και δεν είναι κάποια μόδα που απλώς θα περάσει σε λίγο καιρό, αλλά παρόλα αυτά τα διαχώρισε από τα σωματίκα αθλήματα, αφού όπως είπε, δεν κρύβουν κινδύνους τραυματισμού. «Η πνευματική πλευρά, στην οποία επικεντρώνονται τα esports, μπορεί να είναι σκληρή και δύσκολη, αλλά στους Ολυμπιακούς πρέπει να υπερβείς και τα σωματικά σου όρια».

«Ψυχρή» υποδοχή των e-sports στους Χειμερινούς Αγώνες-2

Ο Μάικλ Πέιν, πρώην υπεύθυνος μάρκετινγκ για την Ολυμπιακή Επιτροπή, δήλωσε πως πιστεύει πως τα e-sports δεν πρέπει να αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά αθλήματα, παρόλο που «είναι ένας καταπληκτικός τρόπος απασχόλησης για τους νέους ανθρώπους».

«Οι Ολυμπιακοί αφορούσαν πάντα τη σωματική δράση, όχι μόνο την πνευματική, για αυτό άλλωστε και τα υπόλοιπα πνευματικά παιχνίδια, όπως το σκάκι, δεν έγιναν ποτέ αποδεκτά ως Ολυμπιακά αθλήματα», πρόσθεσε.

Ένας επαγγελματίας αθλητής e-sports, ο Ιλιές Σατουρί, Γάλλος που εκπροσωπεί την Τυνησία με το ψευδώνυμο «Stephano», διαφωνεί με αυτή την απόψη. «Αν οι υπόλοιποι αθλητές έβλεπαν πώς προπονούμαστε, πώς αγωνιζόμαστε και πόσο πολύ προσπαθούμε να βελτιωθούμε στην καθημερινότητά μας, νομίζω πως θα σεβόντουσαν τον κόπο μας», δήλωσε.

«Ψυχρή» υποδοχή των e-sports στους Χειμερινούς Αγώνες-3

Όπως και να έχει, οι περισσότεροι διαγωνιζόμενοι στα e-sports, θα φύγουν από τη Νότια Κορέα, αρκετά πριν το τέλος των Αγώνων. Για αυτό ευθύνεται το μεγάλο τουρνουά που θα γίνει στην Πολωνία τον επόμενο μήνα, ένα τουρνουά που αναμένεται να δουν ζωντανά πάνω από 170.000 λάτρεις των e-sports. Το τουρνουά αυτό παρακολούθησαν από το διαδίκτυο, περίπου 46 εκατομμύρια θεατές πέρσι, αριθμός που ξεπερνάει τον αντίστοιχο πολλών Ολυμπιακών Αθλημάτων.

Η Σάσα Χοστίν, η οποία ως εκπρόσωπος του Καναδά, κέρδισε το τουρνουά αυτής της εβδομάδας, με το ψευδώνυμο «Scarlett», δήλωσε πως τα esports δεν υπονόμευαν με κανέναν τρόπο τους Ολυμπιονίκες. «Πιστεύω πως είναι καλό να υπάρχει ποικιλομορφία. Ετσι, ο κόσμος που θα βλέπει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα αυξηθεί», ήταν τα λόγια της.

Πηγή: Reuters, Επιμέλεια Κειμένου: Χρήστος Κανελλόπουλος


Διαβάστε ακόμη:

Ο αθλητισμός της… καρέκλας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή