ΗΠΑ: Καμία κουβέντα για οπλοκατοχή

ΗΠΑ: Καμία κουβέντα για οπλοκατοχή

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΪΑΜΙ. Ο ενδημικός χαρακτήρας της ακραίας σχολικής βίας στις Ηνωμένες Πολιτείες βύθισε την Τετάρτη άλλο ένα σχολείο στο πένθος, με τη δολοφονία 17 μαθητών και καθηγητών στη Φλόριντα από μαθητή που είχε αποβληθεί. Ο 19χρονος Νικ Κρουζ, ο οποίος συνελήφθη περίπου μία ώρα μετά το λουτρό αίματος στο γυμνάσιο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας του Φορτ Λόντερντεϊλ, ήταν, σύμφωνα με τις περιγραφές, παιδί με έντονα προβλήματα, που χρειαζόταν πολύπλευρη βοήθεια και προσοχή από το περιβάλλον του και από επαγγελματίες.

Αντ’ αυτού, αυτό που του προσφέρθηκε απλόχερα ήταν η δυνατότητα να αγοράσει νομίμως ένα από τα φονικότερα αυτόματα όπλα, το AR-15, το οποίο ρίχνει έως και 150 σφαίρες το λεπτό. Είχε επίσης προμηθευτεί καπνογόνα και μεγάλο αριθμό γεμιστήρων, ενώ στο σχέδιό του περιλαμβανόταν να βγάλει τους μαθητές στους διαδρόμους, ενεργοποιώντας τον συναγερμό της πυρασφάλειας. Ο Κρουζ σκότωσε 17 ανθρώπους, προτού αναμειχθεί με το πλήθος που έβγαινε πανικόβλητο από τη γιγάντια σχολική μονάδα των 3.000 μαθητών.

Οταν οι παλιοί συμμαθητές πληροφορήθηκαν ποιος ήταν ο δολοφόνος, κάποιοι είπαν ότι θα μπορούσαν να το είχαν προβλέψει από την περίεργη συμπεριφορά του. Σύμφωνα με τις περιγραφές, ο Κρουζ ήταν τελείως απομονωμένος στο σχολείο και τον περιφρονούσαν ακόμη και οι περιθωριοποιημένοι μαθητές που συγκεντρώνονταν σε ένα συγκεκριμένο περίπτερο της αυλής. Η μητέρα του Κρουζ είχε πεθάνει τον Νοέμβριο, ενώ ο πατέρας του πολλά χρόνια νωρίτερα. Το πρωί της Πέμπτης είπε στην οικογένεια που τον φρόντιζε ότι δεν πάει στο σχολείο «την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου». Εν συνεχεία πήρε το όπλο του και έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιό του.

Σε μήνυμα προς το έθνος, χθες το απόγευμα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι η ασφάλεια των σχολείων θα τεθεί στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης. Ο λόγος του Τραμπ ήταν παρηγορητικός, χωρίς την παραμικρή αναφορά στο θέμα της οπλοκατοχής και με μόνο μία φευγαλέα αναφορά στο ζήτημα της ψυχικής υγείας. Αντί κάποιας νομοθετικής πρωτοβουλίας, ο Τραμπ εξήγγειλε την πρόθεσή του να επισκεφθεί τον τόπο της τραγωδίας. Επρόκειτο για το 18ο περιστατικό πυροβολισμών σε σχολείο των ΗΠΑ το 2018.

Το Κογκρέσο

Πέρυσι, το Κογκρέσο απελευθέρωσε ακόμη περισσότερο την οπλοκατοχή, καταργώντας τον νόμο που περιόριζε τις πωλήσεις όπλων για άτομα με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Υπέρ του μέτρου ψήφισε το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικανών, πλην δύο βουλευτών, καθώς και έξι από τους 184 Δημοκρατικούς.

Ερωτηθείς σχετικά, ο γερουσιαστής από τη Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο, προειδοποίησε ότι η χώρα δεν πρέπει να σπεύδει σε συμπεράσματα ως προς το αν οι έλεγχοι της οπλοκατοχής θα είχαν αποτρέψει τη σφαγή. Το λόμπι της οπλοκατοχής χρηματοδοτεί αδρά τις προεκλογικές εκστρατείες σημαντικής μερίδας βουλευτών και γερουσιαστών.

«Εμείς είμαστε παιδιά. Εσείς είστε οι ενήλικοι. Συνεργαστείτε, ξεπεράστε τα πολιτικά σας και κάντε κάτι», δήλωσε ο μαθητής Ντέιβιντ Χογκ μετά το λουτρό αίματος στο σχολείο του. Τον Σεπτέμβριο, ο Κρουζ είχε γράψει σε σχόλια βίντεο στο YouTube ότι σκοπεύει να γίνει «επαγγελματίας δολοφόνος σε σχολείο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή