Την Τουρκία επισκέπτεται ο Ρεξ Τίλερσον

Την Τουρκία επισκέπτεται ο Ρεξ Τίλερσον

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμη για το μέλλον των τεταμένων αμερικανοτουρκικών σχέσεων διαγράφεται η διήμερη επίσκεψη του Ρεξ Τίλερσον στην Αγκυρα, που ολοκληρώνεται σήμερα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επρόκειτο να δειπνήσει χθες το βράδυ με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, προτού συναντηθεί σήμερα με τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η συζήτηση προμηνύεται δύσκολη», αναγνώριζε κυβερνητική πηγή στην Ουάσιγκτον, υπενθυμίζοντας ότι «η τουρκική φρασεολογία είναι πολύ καυστική» εναντίον των ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα.

Προ ημερών, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε απειλήσει την Ουάσιγκτον με «οθωμανικό ράπισμα».

Αφορμή για την τοποθέτησή του στάθηκε προειδοποίηση Αμερικανού στρατηγού ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία «θα απαντήσουν επιθετικά» σε ενδεχόμενη κίνηση των τουρκικών στρατευμάτων προς τη συριακή πόλη Μανμπίτζ, την οποία ελέγχει η κουρδική πολιτοφυλακή YPG. «Θα πάμε στη Μανμπίτζ, κι αν είναι εκεί (οι Αμερικανοί), τόσο το χειρότερο γι’ αυτούς», επέμενε χθες Τούρκος αξιωματούχος μιλώντας σε διεθνή Μέσα.

Προτού αφιχθεί στην Αγκυρα, ο Τίλερσον είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να εκπαιδεύουν τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας» στη Συρία, «φροντίζοντας να μην αποτελούν απειλή για τις γειτονικές χώρες». Σε νέες δηλώσεις του από τη Βηρυτό, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ «ουδέποτε έδωσαν βαριά όπλα στην YPG, επομένως δεν μπορούν να τα πάρουν πίσω».

Περίπου την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Νουρετίν Τζανικλί, στις Βρυξέλλες. «Πιστεύω πως βρίσκουμε κοινό έδαφος», δήλωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να εστιάσει την προσοχή της στο Ισλαμικό Κράτος – μια έμμεση, κριτική αναφορά στην εν εξελίξει τουρκική εκστρατεία εναντίον των Κούρδων, στο Αφρίν της βόρειας Συρίας.

Στο Βερολίνο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, που διαταράχθηκαν καίρια πριν από ένα χρόνο, με αφορμή το τουρκικό δημοψήφισμα.

Σήμερα, ο Γιλντιρίμ θα συμμετάσχει στην ετήσια διεθνή αμυντική διάσκεψη του Μονάχου, στην οποία θα είναι εκ των βασικών ομιλητών. Το συριακό πρόβλημα αναμένεται να κυριαρχήσει στην παρέμβασή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή