Η Χεζμπολάχ στο στόχαστρο της Αμερικής

Η Χεζμπολάχ στο στόχαστρο της Αμερικής

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάμειξη της σιιτικής φιλοϊρανικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ στον συριακό εμφύλιο απειλεί τη σταθερότητα της Χώρας των Κέδρων. Το μήνυμα αυτό της κυβέρνησης Τραμπ μετέφερε χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στη Bηρυτό, την οποία επισκέφθηκε στο πλαίσιο περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, προτού αναχωρήσει για την Αγκυρα. Ηταν η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στον Λίβανο από το 2014. «Η ανάμειξη της Χεζμπολάχ σε περιφερειακές συγκρούσεις απειλεί την ασφάλεια της χώρας σας», δήλωσε ο Τίλερσον κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι. «Η Χεζμπολάχ δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας μόνο για τις ΗΠΑ. Ο λαός του Λιβάνου θα έπρεπε επίσης να ανησυχεί, καθώς οι δραστηριότητες αυτής της οργάνωσης και το ολοένα και μεγαλύτερο οπλοστάσιό της θέτουν με αρνητικό τρόπο τη χώρα σας στο διεθνές προσκήνιο», προσέθεσε Αμερικανός υπουργός.

Το Ισραήλ θεωρεί τη Χεζμπολάχ τη σοβαρότερη στρατιωτική απειλή στα σύνορά του και έχει πλήξει κατ’ επανάληψιν στόχους της οργάνωσης στη Συρία, όπου δυνάμεις της Χεζμπολάχ μάχονται στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Η ισχυρής επιρροής και πολύ καλά εξοπλισμένη σιιτική οργάνωση συμμετέχει στην κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας υπό τον σουνίτη πρωθυπουργό, και σύμμαχο της Δύσης, Σαάντ Χαρίρι, ο οποίος παραμένει πολιτικός της αντίπαλος.

Δυσκολότερη ήταν η χθεσινή συνάντηση του Ρεξ Τίλερσον με τον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αούν, ο οποίος βρίσκεται σε κοινό πολιτικό μέτωπο με τη Χεζμπολάχ. Ο χριστιανός πρόεδρος της χώρας ζήτησε από τον Τίλερσον να υπάρξει αμερικανική μεσολάβηση ώστε να σταματήσουν οι πυκνές παραβιάσεις της κυριαρχίας του Λιβάνου από το Ισραήλ. Οι σχέσεις ανάμεσα στον Λίβανο και το Ισραήλ είναι τεταμένες το τελευταίο διάστημα, με κεντρικό επίδικο ζήτημα την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή. Επιπλέον, ο Λίβανος διαμαρτύρεται για την απόφαση του Ισραήλ να κατασκευάσει τείχος ασφαλείας στα σύνορα των δύο χωρών και για τις συχνές παραβιάσεις του εναέριου χώρου από ισραηλινά αεροσκάφη που επιχειρούν επί συριακού εδάφους, κυρίως εναντίον της Χεζμπολάχ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή