ΚΟΣΜΟΣ

Πεπεισμένη για λύση στο Σκοπιανό μέχρι τα τέλη Ιουνίου η ΕΕ

pepeismeni-gia-lysi-sto-skopiano-mechri-ta-teli-ioynioy-i-ee-2234015

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι πεπεισμένη» ότι μπορεί να διευθετηθεί μέχρι τον Ιούλιο η διαφορά της Αθήνας και των Σκοπίων για την ονομασία της ΠΓΔΜ, δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς στη Σόφια για τις πιθανότητες επίλυσης του ονοματολογικού ζητήματος έως τα τέλη της βουλγαρικής προεδρίας της ΕΕ, στις 30 Ιουνίου, ο Χαν τόνισε ότι «είναι πεπεισμένος».

Η Σόφια φιλοξενεί μια άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Παρών σε αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ, παρατήρησε ότι «υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει», προτού επιτευχθεί ένας συμβιβασμός.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα δήλωσε ότι είναι πιθανό να ληφθεί μία απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, καθώς και με την Αλβανία, πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου. «Ελπίζω πως στο Συμβούλιο του Ιουνίου θα μπορέσουμε να αποφασίσουμε την έναρξη διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα. Το θεωρώ πολύ πιθανό», δήλωσε χαρακτηριστικά, μετά το τέλος της διάσκεψης στη βουλγαρική πρωτεύουσα.

Επίσης, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, εκτίμησε πως το έτος 2025, το οποίο δόθηκε πρόσφατα ως πιθανός ορίζοντας ευρωπαϊκής ένταξης στη Σερβία και το Μαυροβούνιο, που έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή τους στην ΕΕ, μπορεί να ισχύσει και για χώρες «που μπορεί να αρχίσουν να διαπραγματεύονται» και πως «θέλω να δω να αρχίσουν να διαπραγματεύονται μέχρι τον Ιούνιο». «Υπό τη βουλγαρική προεδρία θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε με όλη την περιοχή», εκτίμησε.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)