Κατηγορίες κατά Ρώσων για ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές

Κατηγορίες κατά Ρώσων για ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατηγορίες κατά 13 Ρώσων και τριών ρωσικών εταιρειών για ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016 απήγγειλαν οι αρχές των ΗΠΑ, σε μια σημαντική εξέλιξη όσον αφορά τη σχετική έρευνα που διεξάγει το FBI για την υπόθεση.

Τρεις από τους υπόπτους κατηγορούνται για συνωμοσία για τη διάπραξη απάτης μέσω διαδικτύου ή τηλεφώνου και για τραπεζική απάτη και άλλοι πέντε για διακεκριμένη κλοπή ταυτότητας.  Bάσει του κατηγορητηρίου, ορισμένοι εξ αυτών χρησιμοποίησαν συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών στις ΗΠΑ, για να κρύψουν τη ρωσική προέλευση των δραστηριοτήτων τους.

Μία από τις τρεις εταιρείες που αντιμετωπίζουν κατηγορίες είναι η Internet Research Agency, η οποία σύμφωνα με το 37 σελίδων κατηγορητήριο, «έχει στρατηγικό στόχο να σπείρει τη διχόνοια στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των προεδρικών εκλογών του 2016». 

Τις κατηγορίες ανακοίνωσε ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ, επικεφαλής της έρευνας του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ροντ Ροζενστάιν, δεν υπάρχουν ισχυρισμοί από το FBI ότι συμμετείχαν Αμερικανοί εν γνώση τους στις άνωθεν παράνομες δραστηριότητες, ούτε ότι αυτές επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Τι λέει το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι 13 Ρώσοι και οι τρεις ρωσικές εταιρείες προέβησαν στις συγκεκριμένες πράξεις: 

– Παρίσταναν τους Αμερικανούς και άνοιξαν τραπεζικούς λογαριασμούς ως Αμερικανοί πολίτες

– Ξόδευαν χιλιάδες δολάρια μηνιαίως, για να αγοράσουν πολιτικές διαφημίσεις

– Αγόρασαν αμερικανικό χώρο διακομιστή, για να κρύψουν τη ρωσική τους ταυτότητα

– Οργάνωσαν και χρηματοδότησαν πολιτικές συγκεντρώσεις στις ΗΠΑ

– Κοινοποιούσαν πολιτικά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παριστάνοντας πραγματικούς Αμερικανούς πολίτες

– Προωθούσαν πληροφορίες που δυσφημούσαν τη Δημοκρατική υποψήφιο Χίλαρι Κλίντον

– Έλαβαν χρηματικά ποσά από πελάτες, για να «ποστάρουν» σε αμερικανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης

– Δημιούργησαν ομάδες σχετικά με φλέγοντα ζητήματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά στο Facebook και το Instagram

– Δρούσαν μηνιαίως με ποσά της τάξεως του 1.25 εκατομμυρίου δολαρίων

– Έστειλαν χρήματα σε έναν Αμερικανό, μέλος μίας οργάνωσης που είχε σκοπό να χτίσει ένα κλουβί, στο οποίο θα έμπαινε μία ηθοποιός με στολή φυλακής, η οποία θα υποδυόταν τη Χίλαρι Κλίντον

Επιπλέον, το κατηγορητήριο προσθέτει ότι οι κατηγορούμενοι αξιολογούσαν συστηματικά το πόσο καλά πήγαιναν οι κοινοποιήσεις τους στο διαδίκτυο και ακολούθως προσάρμοζαν αναλόγως τις στρατηγικές τους. Επίσης, αναφέρει ότι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση είχαν επισκεφθεί τις ΗΠΑ ως Αμερικανοί πολίτες και συζητούσαν το πως θα επηρεάσουν τις εκλογές από το 2014, προσθέτοντας ότι πραγματοποίησαν εκστρατείες και στις προκριματικές των δύο μεγάλων κομμάτων, δυσφημώντας τους συνυποψήφιους του Τραμπ, Τεντ Κρουζ και Μαρκ Ρούμπιο, και στηρίζοντας τον αντίπαλο της Κλίντον, Μπέρνι Σάντερς.

Τραμπ: Καμία συμπαιγνία με τη Ρωσία

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε σήμερα ότι το επιτελείο του δεν προέβη σε καμία παράνομη ενέργεια και δεν υπήρξε καμία συμπαιγνία του με τη Ρωσία, λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Ενόρκων των ΗΠΑ να παραπέμψει 13 Ρώσους υπηκόους και τρεις ρωσικές οντότητες με την κατηγορία της ανάμιξης στις προεδρικές εκλογές.

«Η Ρωσία ξεκίνησε την αντιαμερικανική εκστρατεία της το 2014, πολύ πριν εγώ ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου στις προεδρικές εκλογές. Τα αποτελέσματα των εκλογών δεν επηρεάστηκαν. Το επιτελείο Τραμπ δεν προέβη σε καμία παράνομη ενέργεια, δεν υπήρξε συμπαιγνία!», ανέφερε συγκεκριμένα με κοινοποίηση του στο Twitter.

Ρωσία: «Παράλογοι» οι ισχυρισμοί του FBI

Από την πλευρά του, το ρωσικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «παράλογους» τους ισχυρισμούς ότι Ρώσοι πολίτες παρενέβησαν στις αμερικανικές εκλογές είναι «παράλογοι» δήλωσε απόψε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Δεκατρείς άνθρωποι παρενέβησαν στις εκλογές των ΗΠΑ; Δεκατρείς εναντίον μυστικών υπηρεσιών με προϋπολογισμό δισεκατομμυρίων; Εναντίον υπηρεσιών κατασκοπείας και αντικατασκοπίας, εναντίον των πιο σύγχρονων τεχνολογιών; Παράλογο; Ναι», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, με ανάρτησή της στο Facebook.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή