Φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Αίγυπτο

Φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Αίγυπτο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σημαντικότερη συμφωνία εξαγωγών του Ισραήλ στην Αίγυπτο από τη συνθήκη ειρήνης που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 1979 ανακοίνωσαν η ισραηλινή εταιρεία υδρογονανθράκων Delek Drilling και η αμερικανική Noble Energy. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαρακτήρισε τη συμφωνία «ιστορική», προσθέτοντας ότι θα φέρει δισ. δολάρια στα κρατικά ταμεία.

Οπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα, οι δύο εταιρείες, που εκμεταλλεύονται από κοινού τα ισραηλινά, υπεράκτια κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν, θα παραδώσουν 64 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην αιγυπτιακή Dolphinus Holdings, σε διάστημα δέκα χρόνων. Το ύψος της συμφωνίας ανέρχεται σε 15 δισ. δολάρια.

Πέραν της ώθησης που αναμένεται να δώσει η συμφωνία στη νεαρή, αλλά ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία υδρογονανθράκων του Ισραήλ, η κυβέρνηση Νετανιάχου ευελπιστεί ότι θα ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τη Μέση Ανατολή.

Χαμηλοί τόνοι από Κάιρο

Πάντως, οι τόνοι ήταν πιο χαμηλοί στην Αίγυπτο. Αν και η χώρα του προέδρου Σίσι ήταν η πρώτη που έκλεισε, επί Ανουάρ Σαντάντ, συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ, οι οικονομικές και άλλες σχέσεις μαζί του παραμένουν ελάχιστα δημοφιλείς, μεταξύ άλλων και λόγω της πολιτικής Νετανιάχου έναντι των Παλαιστινίων. Ανώνυμος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Κάιρο υποβάθμισε την εξέλιξη, κάνοντας λόγο για «εμπορική συμφωνία μεταξύ ανεξάρτητων, ιδιωτικών εταιρειών» με τις οποίες δεν σχετίζεται το αιγυπτιακό κράτος.

Από την πλευρά του, ο Γκάρι Ουίλινχαμ, εκπρόσωπος της αμερικανικής Noble Energy, που δραστηριοποιείται και στην Κύπρο, δήλωσε ότι η συμφωνία μεταξύ ισραηλινών και αιγυπτιακών εταιρειών «αποδεικνύει την ισχύ της περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο».

Εδώ και δέκα χρόνια

Το Ισραήλ εκμεταλλεύεται το υποθαλάσσιο φυσικό του αέριο εδώ και δέκα χρόνια. Το 2016 οι Delek και Noble υπέγραψαν την πρώτη εξαγωγική συμφωνία τους με την Ιορδανία, στην οποία δεσμεύθηκαν να παραδώσουν 45 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, έναντι 10 δισ. δολαρίων, σε ορίζοντας δεκαπενταετίας. Το κοίτασμα Λεβιάθαν εντοπίστηκε το 2010 και η παραγωγή φυσικού αερίου από αυτό αναμένεται να ξεκινήσει το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή