Τα ρωσικά ρομπότ «χτύπησαν» μετά τη Φλόριντα

Τα ρωσικά ρομπότ «χτύπησαν» μετά τη Φλόριντα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της επίθεσης ενόπλου σε λύκειο της Φλόριντα, λογαριασμοί της εφαρμογής ανταλλαγής σύντομων κειμένων Twitter, ύποπτοι για σχέσεις με τη Ρωσία, δημοσίευαν εκατοντάδες μηνύματα για το θέμα της οπλοκατοχής.

Οι λογαριασμοί αυτοί «διαχειρίστηκαν» το θέμα με ταχύτητα ανάλογη εκείνης των ειδησεογραφικών τηλεοπτικών δικτύων. Κάποιοι υιοθέτησαν το συνθηματικό #guncontrolnow (μέτρα κατά της οπλοκατοχής τώρα), άλλοι το #gunreformnow (μεταρρύθμιση του νόμου οπλοκατοχής) και #Parklandshooting, από το όνομα της κωμόπολης, όπου σημειώθηκε η επίθεση. Νωρίτερα την Τετάρτη, οι περισσότεροι από τους λογαριασμούς αυτούς ασχολούνταν με την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ. «Αυτό είναι πολύ κοινό, να διακόπτουν τη ροή τους για να ασχοληθούν με γεγονότα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα “ρομπότ” αυτά εστιάζουν την προσοχή τους σε κάθε ζήτημα το οποίο είναι ικανό να διχάσει τους Αμερικανούς», λέει ο Τζόναθαν Μόργκαν, επικεφαλής της εταιρείας New Knowledge, η οποία ειδικεύεται στην καταγραφή διαδικτυακών εκστρατειών παραπληροφόρησης.

Κάθε σημαντική είδηση, ανεξάρτητα από το πόσο τραγική είναι, έχει προσφέρει αφορμή για τη διασπορά εμπρηστικών μηνυμάτων, μέρος ευρείας ρωσικής εκστρατείας παραπληροφόρησης. Η παραπληροφόρηση αυτή έχει πολλές μορφές: βίντεο με συνωμοσιολογικό περιεχόμενο στο YouTube, ψευδείς ομάδες στο Facebook και στρατιές ρομποτικών λογαριασμών, ικανών να διαστρεβλώσουν συζητήσεις στο Twitter.

Ερευνητές παρακολουθούν στενά τέτοιους λογαριασμούς, έχοντας αναπτύξει αξιόπιστες μεθόδους εντοπισμού τους. «Τα “ρομπότ” εντοπίζουν θέματα που οδηγούν σε πόλωση την αμερικανική κοινή γνώμη και πυροδοτούν αντιπαλότητα», λέει η καθηγήτρια ΜΜΕ Κάρεν Νορθ.

Αξιωματούχοι αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών προειδοποιούν ότι «κακόβουλοι παίκτες» θα προσπαθήσουν να διασπείρουν ψευδείς πληροφορίες ενόψει των επαναληπτικών εκλογών του 2018 στις ΗΠΑ.

Δεν συνέβη ποτέ

Το πρωί της Παρασκευής, τα «ρομπότ» είχαν στραφεί σε νέα τακτική για τη σφαγή στο λύκειο της Φλόριντα, προωθώντας το συνθηματικό #falseflag (παραπλανητικό σημάδι). Τον όρο αυτό χρησιμοποιούν οι ρέκτες θεωριών συνωμοσίας όταν μιλούν για μυστικές κρατικές υπηρεσίες και τις δραστηριότητές τους. Σύμφωνα με τα «ρομπότ» αυτά, η σφαγή στο λύκειο του Πάρκλαντ δεν συνέβη ποτέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή