Ο Μάρτιν Σελμάιρ, το «τέρας» του Γιούνκερ, νέος γ.γ. της Κομισιόν

Ο Μάρτιν Σελμάιρ, το «τέρας» του Γιούνκερ, νέος γ.γ. της Κομισιόν

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διόρισε σήμερα τον διευθυντή του γραφείου του, τον Γερμανό Μάρτιν Σελμάιρ, στη θέση του γενικού γραμματέα της Κομισιόν, την πιο υψηλή θέση στη διοίκηση του θεσμού, έγινε γνωστό από πληροφορημένη πηγή.

Ο διορισμός του 47χρονου Σελμάιρ επικυρώθηκε στη διάρκεια συνεδρίασης των επιτρόπων υπό την προεδρία του Γιούνκερ, η οποία ήταν αφιερωμένη σε εσωτερικούς διορισμούς. Ο Μάρτιν Σελμάιρ διαδέχεται τον Ολλανδό Αλεξάντερ Ιταλιάνερ, ο οποίος είχε διοριστεί στη θέση αυτή τον Σεπτέμβριο 2015.

Όπως διευκρινίσθηκε, η Ισπανίδα Κλάρα Μαρτίνεθ διαδέχεται τον Μάρτιν Σελμάιρ στη διεύθυνση του γραφείου του προέδρου.

Ο Μάρτιν Σελμάιρ, τον οποίο ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επονομάζει με τρυφερότητα «το τέρας», περιγράφεται ως εργασιομανής και προκαλεί φόβο στους κόλπους του θεσμού.

Είναι ο πρώτος Γερμανός που φθάνει στη θέση του γενικού γραμματέα, η οποία του δίνει το πάνω χέρι στη λειτουργία της διοίκησης του θεσμού. Το αξίωμα δεν έχει απαραιτήτως χρονικό περιορισμό. Η Ιρλανδή Κάθριν Ντέι παρέμεινε στη θέση αυτή για δέκα χρόνια.

Ο Μάρτιν Σελμάιρ έχει σπουδάσει νομικά και μπήκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2004 στη θέση του εκπροσώπου. Προήχθη σε επικεφαλής του γραφείου της επιτρόπου από το Λουξεμβούργο Βίβιαν Ρέντινγκ. Στη συνέχεια μπήκε στην υπηρεσία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ηγήθηκε της εκστρατείας που επέτρεψε σ' αυτόν τον τελευταίο να λάβει το χρίσμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στη συνέχεια να διορισθεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τις ευρωεκλογές.

Όπως διευκρινίσθηκε, η προαγωγή αυτή δεν θα έχει καμιά επίπτωση στον μισθό του Σελμάιρ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή