ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Μαθητική διαδήλωση στη Φλόριντα κατά της οπλοκατοχής

ipa-mathitiki-diadilosi-sti-florinta-kata-tis-oplokatochis-2234726

Οι νέοι του Πάρκλαντ κατέκλυσαν σήμερα κατά δεκάδες το Ταλαχάσι, την πρωτεύουσα της Φλόριντας, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης προσπάθειας να εντείνουν τις πιέσεις υπέρ της εφαρμογής μιας αυστηρότερης νομοθεσίας για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ, με αφορμή το μακελειό στο Λύκειο τους την περασμένη εβδομάδα, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 17 ανθρώπους.

Είναι η πρώτη οργανωμένη διαδήλωση που γίνεται στο πλαίσιο ενός νεανικού κινήματος διαμαρτυρίας κατά της οπλοκατοχής, το οποίο ξέσπασε με αφορμή την τελευταία ένοπλη επίθεση, την πιο φονική στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2012. Πολλοί μαθητές εγκατέλειψαν σήμερα τις τάξεις τους, για να συμμετάσχουν στη διαδήλωση και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στα θύματα, τις οικογένειες και τους φίλους τους και για να εκφράσουν την αγανάκτηση τους.

Μεταξύ των μαθητών που μετέβησαν με λεωφορεία στο Ταλαχάσι, βρισκόταν και η 15χρονη μαθήτρια Ρέιτσελ Κατάνια, επιζών του μακελειού, η οποία φορούσε μια μπλούζα με το έμβλημα του σχολείου της. Σε δηλώσεις που έκανε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η μικρή Αμερικανίδα διαβεβαίωσε ότι το κίνημα κατά της οπλοκατοχής είναι αρραγές, τονίζοντας ότι «δεν θα αποδυναμωθεί, όχι αυτήν τη φορά. Θα υπάρξει αλλαγή». «Πρέπει να υπάρξει αλλαγή, πρέπει η Αμερική να είναι πιο ασφαλής», συμπλήρωσε ακολούθως η μαθήτρια.

Οι νεαροί Αμερικανοί οργανώνουν μια μεγάλη συγκέντρωση την 24η Μαρτίου στην Ουάσιγκτον, την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα της χώρας, όπου σήμερα νωρίς το πρωί επίσης έλαβε χώρα μια αυθόρμητη διαδήλωση. Κινητοποιήσεις αναμένεται να γίνουν μπροστά από πολλά σχολικά συγκροτήματα σε κάθε γωνιά της χώρας σήμερα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης προς τα θύματα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να δεχθεί αργότερα σήμερα στον Λευκό Οίκο μέλη οικογενειών θυμάτων ενόπλων επιθέσεων, καθώς και μαθητές Λυκείου, για μία συζήτηση σχετικά με το ζήτημα της οπλοκατοχής.

(Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ, BBC)