Επιδείνωση των σχέσεων του Τζον Κέλι με τον Κούσνερ και την Ιβάνκα Τραμπ

Επιδείνωση των σχέσεων του Τζον Κέλι με τον Κούσνερ και την Ιβάνκα Τραμπ

4' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι βρίσκεται αντιμέτωπος με μία σοβαρή εσωτερική διαμάχη στον Λευκό Οίκο με τον Τζάρεντ Κούσνερ και αναφορικά με την πρόσβαση αυτού σε απόρρητα έγγραφα, μεταδίδει το CNN.

Η δύσκολη αυτή κατάσταση εξελίσσεται κατά τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ η ένταση κλιμακώθηκε με την αλλαγή της εφαρμοζόμενης πολιτικής πρόσβασης σε απόρρητα έγγραφα και την παραίτηση του πρώην υπεύθυνου Προσωπικού του Λευκού Οίκου Ρομπ Πόρτερ.

Ο Πόρτερ παραιτήθηκε μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε για την άσκηση από τον ίδιο ενδοοικογενειακής βίας.

Ο Κούσνερ είναι γαμπρός του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και υψηλόβαθμος σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Μέσης Ανατολής. Το κλίμα έντασης που καλλιεργήθηκε από την υπόθεση Πόρτερ διεύρυνε το ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ του Κέλι και του Κούσνερ. Ο ίδιος στην αρχή ήταν θετικός για την εφαρμογή του νέου συστήματος ελέγχου που εφάρμοσε ο Κέλι με τον ερχομό του στο Λευκό Οίκο, αλλά αργότερα άλλαξε την στάση του, καθώς το θεωρεί πλέον μια προσπάθεια περιορισμού της επικοινωνίας του με τον Τραμπ.

Ο Κέλι προχώρησε στην διανομή ενός κειμένου πέντε σελίδων την Παρασκευή, δηλώνοντας την απόφασή του να μην επιτρέπεται πλέον η πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα μερικών εργαζόμενων του Λευκού Οίκου που έχουν προσωρινά δικαιώματα ασφάλειας. Στον περιορισμό αυτό υπόκεινται εργαζόμενοι για τους οποίους ο απαραίτητος έλεγχος ασφάλειας βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τον περασμένο Ιούνιο. Στην κατηγορία αυτή υπάγεται και ο Κούσνερ.

Μερικοί εκτίμησαν ότι το κείμενο που διένειμε ο Κέλι είχε χαρακτήρα προσωπικής προσβολής για τον Κούσνερ, που για περισσότερο από έναν χρόνο έχει πρόσβαση σε έγγραφα υψηλής απόρρητης διαβάθμισης, παρά το γεγονός ότι δεν έχει λάβει μία μόνιμη άδεια ασφάλειας για τον χειρισμό τους. Ο ίδιος είναι από τους λίγους εργαζόμενους στον Λευκό Οίκο που συμμετέχει τακτικά στην καθημερινή ενημέρωση για θέματα ασφάλειας που πραγματοποιούν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Τυπικά η ενημέρωση αυτή πραγματοποιείται κάθε πρωί. “Δεν έχει ως στόχο τον Τζάρεντ, αλλά την βελτίωση της οργάνωσης ενός συστήματος που παρουσιάζει προβλήματα,” δήλωσε από την άλλη μεριά αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που γνωρίζει την κατάσταση έντασης που έχει προκύψει μεταξύ του Κέλι και του Κούσνερ.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει τον πρώτο λόγο για το ποιος θα συμπεριλαμβάνεται στον άμεσο κύκλο των συνεργατών του στον Λευκό Οίκο, δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν η νέα πολιτική του Κέλι θα εφαρμοστεί άμεσα και στον Κούνσερ, δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος. Η νέα αυτή πολιτική, μπορεί να περιορίσει την συμμετοχή του Κούσνερ σε συναντήσεις απόρρητου χαρακτήρα, αλλά και στον χειρισμό εγγράφων με υψηλή διαβάθμιση ασφάλειας, εξέλιξη, η οποία σύμφωνα με ορισμένους, κρύβει σκοπιμότητα από την πλευρά του Κέλι.

Από την άλλη μεριά, ο Κούσνερ έχει αναλάβει έναν ενεργό ρόλο στην υλοποίηση κινήσεων εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση Τραμπ, ενώ ο βαθμός πρόσβασής του σε απόρρητα έγγραφα είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλο σύμβουλο του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με πηγή που έχει λάβει ενημέρωση για το ζήτημα αυτό. Ωστόσο, η ίδια πηγή αμφισβήτησε ότι τα δύο ουσιαστικά αντικείμενα εργασίας του Κούσνερ, όπως ο ρόλος του για την υπογραφή μιας συμφωνίας ειρήνευσης μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, αλλά και τα θέματα του εμπορίου με την Κίνα, απαιτούν την πρόσβασή του σε έγγραφα με υψηλή διαβάθμιση ασφάλειας. Σύμφωνα με την ίδια άποψη, η διαχείριση των παραπάνω ζητημάτων δεν απαιτεί πρόσβαση σε κυβερνητικά μυστικά των ΗΠΑ.

Η κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ του Κέλι του Κούσνερ, δημοσιοποιήθηκε πρώτα από την εφημερίδα “The New York Times.”

Η νέα διαδικασία που προωθεί ο Κέλι σχετικά με την χορήγηση των απαραίτητων αδειών ασφάλειας σε όσους εργάζονται στο Λευκό Οίκο, δημοσιοποιήθηκε σε χρονικό διάστημα μικρότερο της εβδομάδας, από την παραίτηση του Πόρτερ. Ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, βρέθηκε στο επίκεντρο της άσκησης κριτικής για τους χειρισμούς του στην υπόθεση αυτή, μετά την δημοσιοποίηση ισχυρισμών ότι ο Πόρτερ παρέμεινε στην θέση του για μήνες, παρά το γεγονός ότι το FBI είχε ενημερώσει τον Λευκό Οίκο για τις κατηγορίες τις οποίες αντιμετώπιζε.

Το ζήτημα του επιπέδου ελέγχου ασφάλειας που είχε γίνει στον Πόρτερ προκαλούσε ανησυχία σε μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου εξαιτίας του ενδεχόμενου να εγείρει ερωτηματικά, αλλά και έρευνα γύρω από τον Κούσνερ.

Παρά το γεγονός ότι ο Κούσνερ και η Ιβάνκα Τραμπ ήταν αρχικά υποστηρικτές του Κέλι πιστεύοντας ότι θα επιτύχει την απαραίτητη ισορροπία στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, οι ίδιοι δεν είχαν σκεφτεί ότι θα συμπεριλαμβάνονταν στα στελέχη για τα οποία θα εφαρμόζονταν οι περιορισμοί. Σήμερα, το ζευγάρι βρίσκεται σε πλήρη σύγκρουση με τον Κέλι, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο πιθανής αντικατάστασης του. Ο Γκάρι Κον που είναι σήμερα οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Τραμπ αναφέρεται ως ένας από τους πιθανούς αντικαταστάτες του.

Πολλαπλές πηγές από τον Λευκό Οίκο επιβεβαιώνουν ότι το ζήτημα που έχει προκύψει με τον έλεγχο ασφάλειας του Κούσνερ έχει επιδεινώσει τον εκνευρισμό του για τον Κέλι. Ο Κέλι από την πλευρά του, σε ιδιωτικές συζητήσεις τους χαρακτηρίζει ως μη σοβαρούς κι ως άτομα που επιδιώκουν διαρκώς να αναμειγνύονται σε υποθέσεις του Λευκού Οίκου.

Από την στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Κέλι, φρόντισε να περιορίσει το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Κούσνερ απορρίπτοντας και την ατζέντα δράσης της Ιβάνκα για ζητήματα όπως η φορολογία των παιδιών, αλλά και τα δικαιώματα των φιλοξενούμενων ζώων.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ φέρεται να έχει δώσει την πλήρη υποστήριξή του στον Κέλι για την αναβάθμιση του συστήματος με τις άδειες πρόσβασης και διαχείρισης απόρρητων πληροφοριών, σύμφωνα με πηγή που έχει ενημέρωση για τις εξελίξεις. Ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου έχει μεταφράσει την υποστήριξη αυτή ως διεύρυνση του πλαισίου εφαρμογής των μέτρων στην οποία μπορεί να συμπεριληφθεί κι ο Κούσνερ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πρόεδρος Τραμπ κι ο Κέλι θα συζητήσουν για το ζήτημα αυτό μέσα στην εβδομάδα, εάν δεν το έχουν συζητήσει ήδη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή