Εκατόμβες αμάχων στο μέτωπο της Γούτα

Εκατόμβες αμάχων στο μέτωπο της Γούτα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οφείλουμε να αποτρέψουμε τη σφαγή, γιατί θα μας δικάσει η Ιστορία». Με αυτούς τους ασυνήθιστα δραματικούς τόνους, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Γούτα, από τα κυριότερα ενεργά μέτωπα του συριακού εμφυλίου πολέμου, που βιώνει τις τελευταίες ημέρες πραγματική ανθρωπιστική καταστροφή.

Τουλάχιστον 368 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 150 παιδιών, έχουν σκοτωθεί από την περασμένη Κυριακή στην ανατολική Γούτα, που αντιπροσωπεύει τον τελευταίο θύλακο των αντικαθεστωτικών ανταρτών στα περίχωρα της Δαμασκού. Σε 1.850 υπολογίζονται οι τραυματίες που άφησαν πίσω τους οι βομβαρδισμοί από το πυροβολικό και την αεροπορία του κυβερνητικού στρατού.

Από το 2013, η ανατολική Γούτα τελεί υπό την πολιορκία των κυβερνητικών δυνάμεων σε έναν πολύνεκρο πόλεμο φθοράς, με τις γραμμές του μετώπου πρακτικά αναλλοίωτες. Η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ Ασαντ επικαλείται την παρουσία τζιχαντιστών της οργάνωσης Αλ Νούσρα, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, στις γραμμές των αντικαθεστωτικών για να δικαιολογήσει τους σφοδρούς βομβαρδισμούς, με πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων. Η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσε ότι 13 νοσοκομεία και κλινικές της υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν από βομβαρδισμούς στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίαζε χθες για να εξετάσει πρόταση κατάπαυσης του πυρός, όπως προβλέπει σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν η Σουηδία και το Κουβέιτ. Ενόψει της συνεδρίασης, ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Αντόνιο Γκουτιέρες, ζήτησε την άμεση αναστολή «όλων των πολεμικών δραστηριοτήτων», τονίζοντας ότι οι άμαχοι της ανατολικής Γούτα ζουν «σε επίγεια κόλαση». Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι «το καθεστώς (Ασαντ) δεν πολεμά τρομοκράτες αλλά τον ίδιο τον λαό του», προσθέτοντας ότι οι δύο βασικοί σύμμαχοί του, Ρωσία και Ιράν, έχουν «ιδιαίτερες ευθύνες» για την κατάσταση στην περιοχή.

Το Κρεμλίνο

Απαντώντας στις αιτιάσεις κατά της χώρας του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η ευθύνη για την κρίση στην ανατολική Γούτα βαρύνει «όσους υποστηρίζουν τους τρομοκράτες», υπονοώντας τις ΗΠΑ και συμμάχους τους. Πάντως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επισήμανε πως η Μόσχα είναι ανοιχτή στο σχέδιο για κατάπαυση του πυρός, αν και ζήτησε να εξαιρεθούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Αλ Νούσρα και το Ισλαμικό Κράτος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή