Προς απομάκρυνση και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας

Προς απομάκρυνση και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την απομάκρυνση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ φαίνεται πως μελετά το Πεντάγωνο, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN, το οποίο επικαλείται πηγές αξιωματούχων του Λευκού Οίκου. Κύρια αιτία φαίνεται πως αποτελεί η κλιμακούμενη ένταση που έχει εκδηλωθεί ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον υποστράτηγο, ενώ φημολογείται πως το Πεντάγωνο έχει διατάξει μυστική έρευνα για να μελετηθεί κάθε πιθανό σενάριο μετακίνησης του Μακμάστερ στον στρατό.

Αν και η προτιμότερη λύση είναι ο Μακμάστερ να επιστρέψει στον στρατό ή στο υπουργείο Αμυνας και να τοποθετηθεί σε ανώτερη θέση, ορισμένοι στο Πεντάγωνο αισθάνονται πως ο ίδιος πλέον έχει κατ’ ουσίαν πολιτικοποιηθεί στον Λευκό Οίκο, με αποτέλεσμα να εκφράζουν επιφυλάξεις για την ενδεχόμενη αποπομπή του. Επιπροσθέτως, υπάρχουν και μερικές φωνές που φοβούνται πως ο Τραμπ ενδέχεται να υπερβεί τα όρια και να μην προαγάγει τον Μακμάστερ, με συνέπεια να τον οδηγήσει στην παραίτηση.

Το συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ Τραμπ και Μακμάστερ «σιγοβράζει» εδώ και μήνες, ενώ η κορύφωση επήλθε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όταν ο Τραμπ επέπληξε τον Μακμάστερ για τις δηλώσεις του σχετικά με τη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές.

Χαρακτηριστικά, ο Τραμπ δήλωσε μέσω Twitter πως «ο στρατηγός Μακμάστερ ξέχασε να πει ότι τα αποτελέσματα των εκλογών του 2016 δεν επηρεάστηκαν ούτε άλλαξαν από τους Ρώσους και πως η μοναδική συνωμοσία ήταν μεταξύ της Ρωσίας και της διεφθαρμένης Χίλαρι, της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος και των Δημοκρατικών». Ο Τραμπ φέρεται να έχει εκφράσει σε ιδιωτικές συζητήσεις την ενόχλησή του απέναντι στον Μακμάστερ, η οποία απορρέει από τις διαφορές που έχουν οι δύο άνδρες στην «προσωπικότητα και το στυλ», καθώς ο Τραμπ φαίνεται να εκνευρίζεται από την αλαζονική και απότομη συμπεριφορά του, σύμφωνα με ανθρώπους του περιβάλλοντος του προέδρου.

Προς το παρόν, δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η θέση για την οποία προορίζεται ο Μακμάστερ εάν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο. Ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν πως το Πεντάγωνο ίσως να μην προσανατολιστεί σε θέση υψηλού κύρους, καθώς τότε ο Μακμάστερ θα επέστρεφε στον στρατό ωσεί πολιτικά διορισμένο στέλεχος, ωστόσο η κύρια επιθυμία παραμένει να αναγνωριστεί η προσφορά του υποστρατήγου στο έθνος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή