Σύνοδος Κορυφής: Προϋπολογισμός, εκλογή ηγετών στην ατζέντα

Σύνοδος Κορυφής: Προϋπολογισμός, εκλογή ηγετών στην ατζέντα

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. για την επόμενη επταετία, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα εκλέγονται στις κορυφαίες θέσεις οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι τα βασικά θέματα που θα συζητήσουν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής οι «27», καθώς η Βρετανία δεν θα υπάρχει πλέον ούτε για να συνεισφέρει οικονομικά, αλλά ούτε και για να εκλέγει εκπροσώπους στα ευρωπαϊκά όργανα.

Η σημερινή συνάντηση θα είναι η πρώτη από τουλάχιστον τρεις Συνόδους Κορυφής στις οποίες θα κληθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να αποφασίσουν για τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό, που θα πρέπει να ψηφιστεί ομόφωνα και να τεθεί σε ισχύ από το 2020. Και ενώ η ψήφιση του τελικού προϋπολογισμού την προηγούμενη φορά χρειάστηκε 29 μήνες διαπραγματεύσεων, σήμερα είναι πιθανό οι ηγέτες να αποφασίσουν κατά πόσο θα ήθελαν να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους μέχρι τον Απρίλιο του 2019, οπότε η σύνθεση του Κοινοβουλίου θα είναι ίδια, ή τέλος του 2019, με κίνδυνο να χάσουν πολύ χρόνο και έχοντας μεσολαβήσει ευρωεκλογές και η σύσταση ενός καινούργιου Ευρωκοινοβουλίου.

Αυτό που θα πρέπει να αποφασίσουν σήμερα είναι κατά πόσο συμφωνούν να αυξήσουν την εισφορά τους στο ευρωπαϊκό ταμείο, καθώς, εκτός από την τρύπα των περίπου 100 δισ. που θα αφήσει η έξοδος της Βρετανίας στον προϋπολογισμό, η Επιτροπή θέλει να προτείνει καινούργιες κοινές πολιτικές στους τομείς της ασφάλειας, της προστασίας εξωτερικών συνόρων, μετανάστευσης αλλά και άμυνας.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν θέλει να αυξήσει τις συνδρομές των κρατών-μελών από το 1% του ΑΕΠ της Ε.Ε. στο 1,1%-1,2% του ΑΕΠ, αλλά μέχρι στιγμής οι διαβουλεύσεις που έχουν γίνει δείχνουν το αντίθετο. «Μικρότερη Ε.Ε. σημαίνει και μικρότερος προϋπολογισμός», έλεγε Ολλανδός διπλωμάτης στην «Κ», ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς περίπου 20 από τα 27 κράτη-μέλη λένε ότι δεν είναι διατεθειμένα να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την Ε.Ε. και για πολιτικές όπως την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), που μερικά κράτη-μέλη θεωρούν παρωχημένες. «Δεν θέλουμε να καταργήσουμε την ΚΑΠ, αλλά να βάλουμε τα χρήματα του Ευρωπαίου φορολογουμένου και σε άλλους τομείς που σήμερα ίσως έχουν περισσότερο σημασία, όπως η μετανάστευση, η άμυνα, το περιβάλλον. Ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. πάντα παραμένει ένα θέμα που χωρίζει ιδιαίτερα τα κράτη-μέλη κάθε φορά που πρέπει να αποφασιστεί, καθώς υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες σε κάθε χώρα και διαφορετικές συνεισφορές που εξαρτώνται από το ΑΕΠ του κάθε κράτους-μέλους.

Εκτός από τη συζήτηση για το πόσο και σε τι θα ξοδέψει η Ε.Ε. στον επόμενο προϋπολογισμό, οι ηγέτες θα κληθούν να αποφασίσουν εάν συμφωνούν με την πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου να μειωθεί ο αριθμός των ευρωβουλευτών από 751 σε 705, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. Συγχρόνως θα πρέπει να αποφασίσουν και εάν ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν θα εκλεγεί από τον νικητή της πολιτικής ομάδας που θα κερδίσει τις ευρωεκλογές. Με τη διαδικασία του «Spitzenkandidat», όπως λέγεται, εκλέχθηκε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις προηγούμενες εκλογές και είναι μια διαδικασία που και το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και η Κομισιόν θέλουν να δουν να συνεχίζει να εφαρμόζεται. Οι ηγέτες, από την άλλη, το πιο πιθανό είναι να απορρίψουν αυτή την πρόταση, καθώς με αυτόν τον τρόπο χάνουν την εξουσία που απολάμβαναν μέχρι τώρα και αποφάσιζαν οι ίδιοι ποιος θα ήταν ο επόμενος πλέον ισχυρός άνθρωπος της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή