Μέρκελ: Σεβασμός στο κράτος δικαίου

Μέρκελ: Σεβασμός στο κράτος δικαίου

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. «Εκρηκτική» χαρακτηρίζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel την πρόταση που περιέχεται σε έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε. πρέπει να χορηγούνται υπό τον όρο ότι οι αποδέκτες θα τηρούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί κράτους δικαίου. Το μέτρο αποτελεί μέσο πίεσης προς την Πολωνία, τη χώρα που επωφελείται περισσότερο όλων από τα διαρθρωτικά ταμεία και εις βάρος της οποίας έχει κινηθεί η διαδικασία του άρθρου 7 περί παραβιάσεων του κράτους δικαίου.

Κατά την άφιξή τους στη χθεσινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ηγέτες όπως ο Δανός Λαρς Λέκε Ράσμουσεν συντάχθηκαν με την επιβολή προαπαιτουμένων. Πάντως, η Ε.Ε. έχει επιλέξει να μην οξύνει, για την ώρα, τις σχέσεις με την Πολωνία, καθώς διεξάγονται λεπτές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ευρωπαίους αξιωματούχους και στον νέο Πολωνό πρωθυπουργό Ματέουζ Μοραβιέτσκι. Νωρίτερα ο Πολωνός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νόρμαν Σιμάνσκι είχε χαρακτηρίσει «σφάλμα» την απόπειρα της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ να συνδέσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια με τη συμμετοχή κάθε χώρας στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα κατανομής προσφύγων. Ο Σιμάνσκι υποστήριξε ότι η απόπειρα να επιβληθεί η πολιτική αυτή μέσω πλειοψηφικών αποφάσεων «θα οδηγήσει σε πραγματική κρίση με σοβαρές συνέπειες για τη συνοχή της Ε.Ε.».

Οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. την επταετία 2021-2027 προβλέπονται δύσκολες, καθώς οι χώρες που συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό περισσότερους πόρους απ’ όσους λαμβάνουν απαιτούν περικοπές. Οι τέσσερις χώρες που ζητούν συρρίκνωση του προϋπολογισμού είναι η Ολλανδία, η Δανία, η Σουηδία και η Αυστρία, ενώ ακόμη και η Γερμανία, που δηλώνει έτοιμη να αυξήσει την συνεισφορά της, ζητεί αναπροσανατολισμό των δαπανών «προς τομείς με ξεκάθαρη ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία». Ως τέτοιους τομείς, η Αγκελα Μέρκελ εκλαμβάνει τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων και την κοινή άμυνα, με τους περισσότερους αναλυτές να αναμένουν περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις και τα κονδύλια των ταμείων συνοχής.

Και στο εσωτερικό

Πέρα από τη διαμάχη ανάμεσα στη Γερμανία και τις υπόλοιπες χώρες, μαίνεται διαμάχη στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες εκφράζουν ανησυχίες για τις προθέσεις του νεοδιορισθέντος Σοσιαλδημοκράτη υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σολτς. «Περιμένουμε ότι ο νεοδιορισθείς υπουργός Οικονομικών θα συνεχίσει την επιτυχημένη πολιτική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών για ζητήματα προϋπολογισμού, Εκαρντ Ρέμπεργκ. «Ελπίζουμε ότι ο Σολτς δεν είναι Σουλτς» προσέθεσε, συγκρίνοντας τον Σολτς με τον απερχόμενο ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών και πρώην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος έχει καταφερθεί κατά της λιτότητας.

Οι Χριστιανοδημοκράτες επεσήμαναν ότι η συμφωνία συγκυβέρνησης περιλαμβάνει ευρωπαϊκές δαπάνες για τις οποίες δεν έχουν προβλεφθεί κονδύλια. Ο Ρέμπεργκ προσέθεσε ότι ακόμη και αν ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης μετονομαστεί σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο «πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο των εθνικών κοινοβουλίων». «Οι διαμάχες μεταξύ των εταίρων είναι προγραμματισμένες εκ των προτέρων», σημειώνει σχετικό άρθρο της εφημερίδας Welt.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή