Σφίγγει ο κλοιός των ερευνών για τον Μάναφορτ

Σφίγγει ο κλοιός των ερευνών για τον Μάναφορτ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την απαγγελία νέων, βαρύτερων κατηγοριών, ο ειδικός ανακριτής για τη θρυλούμενη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές Ρόμπερτ Μιούλερ εντείνει την πίεση στον επιχειρηματία Πολ Μάναφορτ, που χρημάτισε επί μήνες επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ το 2016.

Ειδικό σώμα ενόρκων στη Βιρτζίνια απήγγειλε, με εισήγηση του Μιούλερ, 32 νέες κατηγορίες εναντίον του Μάναφορτ και του συνεργάτη του Ρικ Γκέιτς, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν τραπεζική απάτη και φοροδιαφυγή μεγάλης κλίμακας, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με την προοπτική μέχρι και τριακονταετούς κάθειρξης.

Τόσο ο Μάναφορτ όσο και ο Γκέιτς διώκονταν ήδη από το γραφείο του Μιούλερ στην Ουάσιγκτον για ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος και για την παράλειψή τους να αναφέρουν στις αμερικανικές αρχές ότι εργάζονταν στο παρελθόν για λογαριασμό ξένων συμφερόντων – ενός φιλορωσικού κόμματος της Ουκρανίας, που τους είχε προσλάβει ως λομπίστες.

«Είμαι αθώος»

Μέσω του εκπροσώπου του, Τζέισον Μαλόνι, ο Μάναφορτ επέμεινε ότι είναι αθώος, τονίζοντας ότι οι κατηγορίες Μιούλερ δεν σχετίζονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τη Ρωσία και τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Από την πλευρά του, ο Μάικλ Ζέλντιν, ο οποίος χρημάτισε ειδικός συνεργάτης του Μιούλερ στο υπουργείο Δικαιοσύνης, εκτιμούσε ότι οι νέες κατηγορίες και οι αυστηρότερες ποινές που επισύρουν «θα ενισχύσουν σημαντικά την πίεση σε καθέναν από τους δύο (Μάναφορτ και Γκέιτς) να έρθουν σε συμφωνία με τις ανακριτικές αρχές».

Παράλληλα, με τους Μάναφορτ και Γκέιτς, ο Μιούλερ έχει ήδη απαγγείλει κατηγορίες σε δύο άλλα πρόσωπα που συμμετείχαν στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, τον μετέπειτα σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Μάικλ Φλιν και τον σύμβουλο για θέματα εξωτερικής πολιτικής Τζορτζ Παπαδόπουλος. Και οι δύο έχουν δηλώσει ένοχοι ψευδούς κατάθεσης στο FBI και συνεργάζονται με τις ανακριτικές αρχές.

Ο γαμπρός του προέδρου

Τέλος, ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος ασκεί καθήκοντα συμβούλου του Λευκού Οίκου για θέματα Μέσης Ανατολής, δυσκολεύεται να πάρει άδεια πρόσβασης σε υψηλά διαβαθμισμένα έγγραφα λόγω της εμπλοκής του στις έρευνες του Μιούλερ, όπως μετέδωσε το CNN.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή