Για βίαιη συμπεριφορά του «τουρκικού καθεστώτος» κάνει λόγο ο ιταλικός Τύπος

Για βίαιη συμπεριφορά του «τουρκικού καθεστώτος» κάνει λόγο ο ιταλικός Τύπος

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακρως επικριτικός είναι σήμερα ο ιταλικός Τύπος, σε ό,τι αφορά τη στάση και τις προκλήσεις της Άγκυρας, με την παρεμπόδιση του πλοίου-πλατφόρμας της Eni σε χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η εφημερίδα Corriere della Sera υπογραμμίζει σήμερα ότι «είναι δύσκολο πλέον να μπορέσει να οργανωθεί η συνάντηση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας η οποία έχει προγραμματισθεί σε περίπου έναν μήνα στην Βάρνα» και αναφέρεται στην μεγάλη ένταση που δημιουργήθηκε με την στάση της 'Αγκυρας στο όλο θέμα της ιταλικής πλατφόρμας.

Η εφημερίδα La Repubblica γράφει ότι το μπλόκο που επιβλήθηκε στο πλοίο της Eni είναι εντελώς παράνομο βάσει του διεθνούς δικαίου και προσθέτει ότι «πρόκειται για το πιο πρόσφατο παράδειγμα της βίαιης συμπεριφοράς με την οποία το καθεστώς της Τουρκίας επιχειρεί να επιβάλει τα συμφέροντά του στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Η εφημερίδα γράφει, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταστήσει σαφές ότι τα κέρδη από τις επιχειρήσεις εξόρυξης θα βοηθήσουν και την τουρκική κοινότητα, στο βόρειο τμήμα του νησιού, αλλά- υπογραμμίζει η La Repubblica- «η 'Αγκυρα δεν δέχεται το άνοιγμα αυτό, διότι θέλει να υπάρξει επαναπροσέγγιση των δυο κοινοτήτων μόνον αν η ίδια θα μπορεί να ελέγχει την κατάσταση».

Η οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, τέλος, τονίζει ότι η ένταση παραμένει σε σαφώς υψηλά επίπεδα και ότι η κυβέρνηση της Λευκωσίας είναι έτοιμη να προχωρήσει σε προσφυγή σε διεθνή δικαστήρια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή