Δημοσκοπικά πρώτο το Κίνημα του Μπέπε Γκρίλο

Δημοσκοπικά πρώτο το Κίνημα του Μπέπε Γκρίλο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά πέντε χρόνια ταραχώδους κοινοβουλευτικού βίου στη διάρκεια των οποίων παρήλασαν τρεις διαφορετικοί πρωθυπουργοί, η Ιταλία οδεύει ξανά προς τις κάλπες στις 4 Μαρτίου, στις –εκτός γερμανικού απροόπτου– σημαντικότερες ευρωπαϊκές εκλογές της χρονιάς. Η τριχοτόμηση του πολιτικού φάσματος, που είχε παρατηρηθεί για πρώτη φορά το 2013, παγιώνεται με την ανάδειξη του Κινήματος 5 Αστέρων σε μεγαλύτερο, μακράν, κόμμα της χώρας. Το Κίνημα που ίδρυσε ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο κινείται δημοσκοπικά στην περιοχή του 28%-30%, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι βρίσκεται γύρω στο 20% και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι γύρω στο 17%.

Ο Μπερλουσκόνι εκτοξεύεται στην πρώτη θέση αν ισχύσει η μετεκλογική συμμαχία του με την περίπου ισοδύναμη εκλογικά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι. Ο Σαλβίνι, που έχει αφαιρέσει τον τοπικό προσδιορισμό «του Βορρά» από το όνομα του κόμματος, επιδιώκοντας να ξεχάσουν οι Ιταλοί του Νότου πόσο σκαιά τους καθύβριζε μέχρι πριν από λίγα χρόνια, έχει δηλώσει ότι το βράδυ των εκλογών θα τηλεφωνήσει στον Μπέπε Γκρίλο, εφόσον δεν προκύψει κυβερνητική πλειοψηφία. Το σενάριο της συγκυβέρνησης των 5 Αστέρων με τη Λέγκα προξενεί ρίγη στο ιταλικό και ευρωπαϊκό κατεστημένο – παρά το γεγονός ότι και τα δύο κόμματα γαβγίζουν πολύ περισσότερο απ’ όσο δαγκώνουν.

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός των 5 Αστέρων, ο 31 ετών Λουίτζι ντι Μάιο, κινείται μεταξύ Σίτι του Λονδίνου, Βρυξελλών και Μιλάνου, συναντώντας επενδυτές και παράγοντες της αγοράς προκειμένου να καθησυχάσει τις ανησυχίες που είχαν προκαλέσει οι παλαιότερες τοποθετήσεις για δημοψήφισμα εξόδου από την Ευρωζώνη.

Παράλληλα, απευθύνεται στα μορφωμένα στρώματα των πόλεων με προωθημένες θέσεις περί πάταξης της διαφθοράς και περιβαλλοντικής προστασίας, ενώ πιάνει τον σφυγμό των κατοίκων των ξεχασμένων προαστίων του ιταλικού Νότου, από όπου κατάγεται. Ως άλλη γάτα του Σρέντιγκερ, που βρίσκεται σε πολλά σημεία την ίδια στιγμή, ο Ντι Μάιο υπόσχεται ταυτόχρονα δραστική μείωση του ιταλικού χρέους, που σήμερα ανέρχεται στο 132% του ΑΕΠ και κατάργηση της μεταρρύθμισης Φορνέρο, κίνηση που θα ανέβαζε κατά δεκάδες δισεκατομμύρια το κόστος του συνταξιοδοτικού συστήματος. Οι επιδόσεις του κόμματος στη διοίκηση της Ρώμης και του Τορίνου, δήμους τους οποίους κέρδισαν πέρυσι, είναι απογοητευτικές, αλλά η απορριπτική διάθεση απέναντι στον πολιτικό κόσμο που θεωρείται υπεύθυνος για τα τωρινά αδιέξοδα υπερισχύει στο μυαλό πολλών ψηφοφόρων.

Την τελευταία πενταετία, αιρετοί αξιωματούχοι των 5 Αστέρων σε διάφορες βαθμίδες έχουν επιστρέψει 23 εκατ. ευρώ από τις αποζημιώσεις τους σε ταμείο που χορηγεί μικροπιστώσεις σε επιχειρήσεις, καθιστώντας πιο αξιόπιστες τις δεσμεύσεις για μείωση του κόστους της πολιτικής – και αυτό που βρίσκουν να προσάψουν οι πολιτικοί αντίπαλοι είναι ότι με βάση τον εσωτερικό κανονισμό του κόμματος, τα 23 εκατ. όφειλαν να είναι 24.

Κόντρα με Μπερλουσκόνι

Η απάντηση της Κεντροδεξιάς περιλαμβάνει υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις και καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15%. Η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche υπολόγισε ότι το κόστος των προεκλογικών υποσχέσεων του Μπερλουσκόνι ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ, με τον πρώην «Καβαλιέρε» να ανεβάζει το επίπεδο της προεκλογικής μυθοπλασίας σε νέα ύψη. Ο Μπερλουσκόνι κάνει ό,τι μπορεί (συμπεριλαμβανομένου και του φλερτ με τον αγνό ακροδεξιό λόγο) ώστε το κόμμα που χρηματοδοτεί και ελέγχει να προσεγγίσει την αυτοδυναμία, υπολογίζοντας ότι σε δεύτερη φάση θα κατορθώσει με διάφορα μέσα να φέρει στο δικό του στρατόπεδο τους βουλευτές που υπολείπονται για τον μαγικό αριθμό των 316. Οι Βρυξέλλες, από την άλλη πλευρά, ετοιμάζονται για ακυβερνησία με μελλοντικό υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον νυν πρωθυπουργό Τζεντιλόνι, ο οποίος διαμαρτύρεται λιγότερο απ’ όλους για τη μειονεκτική θέση της Ιταλίας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή