Στενεύει ο κλοιός των σκανδάλων για τον Νετανιάχου

Στενεύει ο κλοιός των σκανδάλων για τον Νετανιάχου

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου πήρε μια εξαιρετικά νέα τροπή την Τρίτη, καθώς ακούστηκε ότι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του προσπάθησε να δωροδοκήσει δικαστή έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα που γινόταν σχετικά με τη σύζυγο του πρωθυπουργού.

Ταυτόχρονα, η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε κάποιους έμπιστους και φίλους του Νετανιάχου, όπως εξάλλου και ανώτατα στελέχη της Bezeq, της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών, στο πλαίσιο διευρυμένης έρευνας κατά πόσον ο Νετανιάχου είχε ανταλλάξει χάρες για ευνοϊκή ειδησεογραφική κάλυψη. Οι νέοι ισχυρισμοί αυξάνουν τον πολιτικό και νομικό κίνδυνο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ή κάποιοι συνεργάτες του να κατηγορηθούν για παρακώλυση της Δικαιοσύνης.

Ο Νετανιάχου βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όταν η αστυνομία, πριν από μία εβδομάδα, πρότεινε την παραπομπή του για δωροδοκία ύψους 300.000 δολαρίων από επιχειρηματίες που αναζητούσαν κυβερνητικές χάρες. Οι αντίπαλοί του από την ισραηλινή Αριστερά και το Κέντρο απαιτούν ο Νετανιάχου να παραιτηθεί. Ο Γιερ Λαπίντ του κεντρώου κόμματος Γες Ατίντ ζήτησε να γίνει ψηφοφορία για μομφή και δήλωσε ότι ο Νετανιάχου πρέπει να διορίσει προσωρινό πρωθυπουργό από το ίδιο του το κόμμα.

Μια άλλη βασική πρόκληση για τον Νετανιάχου έρχεται, καθώς ο Αβι Γκαμπάι του Εργατικού Κόμματος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός έχει γίνει «παθητικό, μία ευθύνη για τους πολίτες του Ισραήλ». Ο Γκαμπάι κατηγόρησε την «αρρωστημένη εμμονή» του Νετανιάχου σχετικά με το τι πρόκειται να πει ο κόσμος και τι θα γραφτεί γι’ αυτόν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι «κάθε ημέρα που παραμένει στην εξουσία είναι ζημία για τη χώρα»

Παρ’ όλα αυτά, ο δεξιός συνασπισμός του Νετανιάχου τον στηρίζει. Την Τρίτη το πρωί, ενώ γίνονταν οι πρώτες αναφορές για προσπάθεια δωροδοκίας δικαστή, ο συνασπισμός του πρωθυπουργού κατήγγειλε τον αστυνομικό επιθεωρητή ότι είναι μεροληπτικός και μη επαγγελματίας, ενώ τον κατηγόρησε ότι διαρρέει τις έρευνες που έχουν σχέση με τον Νετανιάχου.

Στο επίκεντρο των δύο νέων κατηγοριών βρίσκεται ένας στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο Νιρ Χεφέτζ, παλαίμαχος Ισραηλινός δημοσιογράφος και πολιτικός λειτουργός που τα τελευταία χρόνια μεταπηδούσε ανάμεσα σε δημοσιογραφικές εργασίες και στη φροντίδα της δημόσιας εικόνας του πρωθυπουργού και της οικογένειάς του.

Σύμφωνα με την αστυνομία και τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Χεφέτζ, που εργαζόταν ως σύμβουλος μέσων ενημέρωσης της οικογένειας Νετανιάχου, πέρασε ένα μήνυμα μέσω τρίτου στην επιθεωρήτρια της εισαγγελικής επίβλεψης, τη δικαστή Χίλα Γκερστέλ. Θα άφηνε, άραγε, την υπόθεση διαφθοράς κατά της συζύγου του Νετανιάχου, Σάρα, με αντάλλαγμα να γίνει γενικός εισαγγελέας;

Η υπόθεση δεν σταμάτησε και η δικαστής Γκερστέλ δεν έγινε γενική εισαγγελέας. Ο Αβιτσάι Μαντελμπλίτ, που έγινε γενικός εισαγγελέας, ανακοίνωσε το Σεπτέμβριο ότι σκόπευε να παραπέμψει τη Σάρα Νετανιάχου, κατηγορώντας την για τη διασπάθιση 100.000 δολαρίων από τη διαχείριση της επίσημης κατοικίας του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ. Ο Χεφέτζ παραιτήθηκε από τη θέση του εκπροσώπου του Νετανιάχου τον Οκτώβριο.

Οι συλλήψεις για την Bezeq αφορούν επίσημες πράξεις της κυβέρνησης Νετανιάχου αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Στις θυγατρικές της Bezeq περιλαμβάνονται μία εταιρεία καλωδιακής τηλεόρασης και το Walla, ειδησεογραφική ιστοσελίδα. Οι συνεργάτες του Νετανιάχου είναι ύποπτοι ότι αντήλλαξαν ευνοϊκή συμπεριφορά από το υπουργείο Επικοινωνιών, που ελέγχει την εταιρεία, με ευνοϊκή κάλυψη των τεκταινομένων της κυβέρνησης από την ιστοσελίδα. Ο Νετανιάχου ήταν επικεφαλής του υπουργείου από το 2014 έως το 2017.

Ο Ριούβεν Κουβέντ, πρώην επικεφαλής έρευνας στην Αρχή Ισραηλινής Ασφάλειας, λέει ότι η μεγάλη πρόκληση για τις διωκτικές αρχές είναι να αποδείξουν τη σαφή σχέση ανάμεσα στην ευνοϊκή κάλυψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τη βοήθεια προς την Bezeq. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή