ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Αλληλεγγύη και ίδια ευθύνη πάνε μαζί

merkel-allileggyi-kai-idia-eythyni-pane-mazi-2235642

«Οποιος κάνει αυτά που του αναλογούν, μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη μας, αλλά δεν θα είναι δυνατόν να επαναπαύεται κανείς σε βάρος άλλων», δήλωσε η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), το οποίο άρχισε πριν από λίγη ώρα στο Βερολίνο, με αντικείμενο την επικύρωση της συμμετοχής του κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Στην Ευρώπη το ζήτημα είναι και τα σταθερά δημοσιονομικά, η ίδια ευθύνη, η προθυμία για μεταρρυθμίσεις. Αλληλεγγύη και ίδια ευθύνη πάνε μαζί. Αυτό το λέγαμε πάντα. Όποιος κάνει αυτά που του αναλογούν, μπορεί να υπολογίζει στη δική μας αλληλεγγύη, αλλά με εμάς δεν θα είναι δυνατό κάποιος να επαναπαύεται σε βάρος άλλων. Αυτό παραμένει το μέτρο μας», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και, αναφερόμενη στον ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη, τόνισε ότι «ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την άμυνα στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ, ναι, χρειαζόμαστε ταχύτητα, δυναμική, μια κοινή παρουσία στην διεθνή σκηνή, διότι θέλουμε η Ευρώπη να είναι ένας παγκόσμιος παίχτης και πρέπει να συμπεριφέρεται και ως παγκόσμιος παίχτης – αυτό σημαίνει για μας μια νέα εκκίνηση για την Ευρώπη».

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον κόσμο, η Καγκελάριος επισήμανε ότι την εποχή μας καθορίζουν γεωπολιτικές ανακατατάξεις, νέοι συσχετισμοί συμφερόντων.

«Το βάρος της παγκόσμιας οικονομίας μετατοπίζεται, δοκιμασμένες εταιρικές σχέσεις βρίσκονται μπροστά από νέες δοκιμασίες, καταστάσεις που έχουν οικοδομηθεί σε δεκαετίες καταρρέουν και δημιουργούνται νέα κέντρα ανάπτυξης και εξουσίας. Και θα ήταν εντελώς αφελές και ανεύθυνο να νομίζει κανείς ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με μας. Αλλά είναι στο χέρι μας. Μπορούμε και οφείλουμε να αποφασίσουμε. Το πεπρωμένο της Γερμανίας και της Ευρώπης είναι είτε στο δικό μας χέρι είτε στο χέρι κάποιων άλλων. Εμείς θέλουμε να ορίζουμε οι ίδιοι το πεπρωμένο μας πριν το κάνουν άλλοι», συνέχισε και επανέλαβε ότι χρειάζεται μια νέα αφετηρία για την Ευρώπη.

«Διότι η Ευρώπη είναι ο εγγυητής ότι τα συμφέροντα και οι αξίες μας έχουν βαρύτητα στον κόσμο. Και γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη σε πολλούς τομείς είναι αδύναμη ή αργή, ότι χρειαζόμαστε πολύ μεγαλύτερη οικονομική δυναμική και καινοτομία, ότι η ανεργία των νέων είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, ότι η σταθερότητα του ευρώ και το χρέος απαιτούν άμεση δράση και ιδιαίτερα ότι σε πολλούς τομείς στην Ευρώπη δεν έχουμε ενιαία εικόνα, ότι χρειαζόμαστε περισσότερη κοινή δράση στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, στην στρατιωτική συνεργασία, στην εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, στην ψηφιακή εσωτερική αγορά, ότι χρειαζόμαστε μια κοινή κεφαλαιαγορά», πρόσθεσε.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)