Ψήφισμα στον ΟΗΕ, σφαγή στη Συρία

Ψήφισμα στον ΟΗΕ, σφαγή στη Συρία

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο Ασφαλείας το περασμένο Σάββατο για εκεχειρία 30 ημερών στη Συρία, τα πολυβόλα δεν σίγησαν. Καθώς η απόφαση εξαιρούσε τις «τρομοκρατικές οργανώσεις», η μεν Τουρκία κλιμάκωσε τις επιχειρήσεις της εναντίον των Κούρδων στο Αφρίν, ο δε κυβερνητικός στρατός του Aσαντ συνέχισε τη φονική πολιορκία της ανατολικής Γούτα, την οποία ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες χαρακτήρισε «επίγεια κόλαση».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η ένταση των βομβαρδισμών μειώθηκε αισθητά στον ανατολική Γούτα, στα περίχωρα της Δαμασκού. Παρ’ όλα αυτά, 21 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων επτά παιδιών, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Την Κυριακή, συνεργεία ανθρωπιστικής βοήθειας ανέφεραν ότι αρκετοί κάτοικοι της ανατολικής Γούτα εμφάνιζαν συμπτώματα που υπονοούσαν χρήση χημικών αερίων. Η κυβέρνηση της Δαμασκού αρνείται κατηγορηματικά ότι κάνει χρήση χημικών όπλων και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι σχετικές αιτιάσεις έχουν στόχο να υπονομεύσουν την απόφαση για κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, η εκεχειρία δεν αφορά τις τζιχαντιστικές οργανώσεις Αχράρ αλ Σαμ και Τζαΐς αλ Ισλάμ, που έχουν παρουσία στην ανατολική Γούτα και φέρονται να συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Πάντως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να επιβάλει πεντάωρη κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Γούτα, από τις 9 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ. κάθε μέρα, και το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την ανακούφιση των αμάχων στην πολιορκημένη περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν τηλεφώνησε στον Ταγίπ Ερντογάν και «του υπογράμμισε ότι η εκεχειρία ισχύει για όλη τη Συρία, συμπεριλαμβανομένου και του Αφρίν». Προηγουμένως, η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι η επιχείρησή της στο Αφρίν μπαίνει «σε νέα φάση», με την αποστολή ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και της στρατοχωροφυλακής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή