Κίνα: Σι και μετά το 2023

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Ο περιορισμός των δύο θητειών για τον πρόεδρο της Κίνας πρόκειται να καταργηθεί, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Η αλλαγή, που θα ενσωματωθεί στο σύνταγμα τις προσεχείς εβδομάδες, θα επιτρέψει στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να κυβερνήσει πέρα από τη λήξη της δεύτερης θητείας του, το 2023.

Η εξουσία στην Κίνα συγκεντρώνεται κυρίως στο αξίωμα του γενικού γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος και στο αξίωμα του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, τα οποία ήδη κατέχει ο Σι. Το γεγονός ότι στο κομματικό συνέδριο του Οκτωβρίου ο Σι δεν ανέδειξε κάποιον αξιωματούχο ως διάδοχο στην ηγεσία τού κόμματος, θεωρήθηκε ήδη ως δείγμα ότι σκοπεύει να διατηρήσει τα ηνία του κόμματος για το μέγιστο χρονικό διάστημα. Η διατήρηση εξουσίας για πάνω από μία δεκαετία στα χέρια του ίδιου ηγέτη παραβιάζει τους άγραφους κανόνες της διακυβέρνησης της Κίνας, με βάση τους οποίους ο Ζιανγκ Ζεμίν είχε παραδώσει την σκυτάλη στον Χου Τζιντάο και ο Χου Τζιντάο είχε με τη σειρά του παραδώσει τη σκυτάλη στον Σι. «Βλέπουμε τη διάλυση του συστήματος που είχε καθιερωθεί από την εποχή του Ντενγκ Ξιαοπίνγκ για την ομαλοποίηση της κινεζικής πολιτικής και την αποφυγή ανάδειξης ενός νέου Μάο Τσετούνγκ», δήλωσε στους Financial Times ο ειδικός στην κινεζική πολιτική Τζουντ Μπλανσέτ.

Η κινεζική εφημερίδα Global Times περιέγραψε την απόφαση ως αναγκαία για τη σταθερότητα και τη χρηστή διακυβέρνηση της χώρας στο διάστημα ώς το 2035, έτος το οποίο η Κίνα στοχεύει να έχει ολοκληρώσει ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυχρονισμό της. Το γεγονός ότι ο Σι επέλεξε να διατηρήσει και την προεδρία, πέρα από τα δύο άλλα αξιώματα, έχει σχέση και με την προβολή της χώρας στο εξωτερικό, εφόσον ο πρόεδρος και όχι ο γ.γ. του Κόμματος ούτε ο αρχηγός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, είναι το «πρόσωπο» των διεθνών σχέσεων της χώρας. Στρατηγικές κινήσεις που είναι συνυφασμένες με τη διακυβέρνηση Σι, όπως η επενδυτική στρατηγική «Μία ζώνη ένας δρόμος» αποκτούν ακόμη πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

«Η κίνηση αυτή ενισχύει για την ώρα την εξαιρετική εξουσία του Σι πάνω στο κόμμα και την κυβέρνηση και ενημερώνει τη λεγεώνα των αντιπάλων του στην ηγεσία του κόμματος, οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή θέση εξαιτίας της εκστρατείας του για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ότι δεν πρόκειται να πάει πουθενά», έγραψε ο σινολόγος, ερευνητής του αυστραλιανού ινστιτούτου Lowy, Ρίτσαρντ Μακ Γκρέγκορ.

«Το ότι μπορεί να επιβάλει αυτή την απόφαση είναι βραχυπρόθεσμα μια επίδειξη της ισχύος του σε όλα τα επίπεδα. Αλλά το ίδιο το γεγονός ότι αισθάνεται την ανάγκη να το κάνει, ίσως δείχνει ότι επείγεται να συγκεντρώσει ακόμη μεγαλύτερη ισχύ για να κρατήσει μακριά τους αντιπάλους του», συνεχίζει ο Μακ Γκρέγκορ. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι πολλοί Κινέζοι αξιωματούχοι και ακαδημαϊκοί που έχουν δουλέψει σκληρά για να προωθήσουν πολιτικές και νομικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα θα εξοργιστούν με την ακύρωση των προσπαθειών τους».

Η ανακοίνωση της είδησης ότι θα προωθηθεί η σχετική συνταγματική αλλαγή έθεσε σε επιφυλακή τον μηχανισμό λογοκρισίας στο κινεζικό Διαδίκτυο, προκειμένου να απομακρυνθούν οποιαδήποτε επικριτικά σχόλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή