Την έκδοση Κούρδου ηγέτη ζητεί η Τουρκία από την Τσεχία

Την έκδοση Κούρδου ηγέτη ζητεί η Τουρκία από την Τσεχία

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες αντιδράσεις των κουρδικών κοινοτήτων στην Ευρώπη έχουν προκαλέσει η προσωρινή σύλληψη του Σαλέχ Μουσλέμ από τις Αρχές της Τσεχίας κατόπιν τουρκικού εντάλματος και οι φορτικές πιέσεις της Αγκυρας για την απέλασή του.

Ο Σαλέχ Μουσλέμ, εκ των ηγετών των Κούρδων της Συρίας, έφθασε το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στην τσεχική πρωτεύουσα για να λάβει μέρος σε συνέδριο που οργάνωνε αμερικανικό πανεπιστήμιο και κατέλυσε στο ξενοδοχείο Mariott. Εκεί εντοπίστηκε από την τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ και λίγο αργότερα το τουρκικό παράρτημα της Ιντερπόλ έστειλε στις τσεχικές διωκτικές αρχές ένταλμα σύλληψης, όπου γίνεται λόγος για συμμετοχή του σε «αποσχιστική» και «τρομοκρατική» δράση. Οι Αρχές της Αγκυρας έχουν εκδώσει από το 2016 ένταλμα σύλληψης για τον Μουσλέμ, κατηγορώντας τον για συνενοχή σε φονικές, τρομοκρατικές επιθέσεις επί τουρκικού εδάφους, οι οποίες αποδίδονται στο ΡΚΚ. Ο 67χρονος Μουσλέμ ήταν μέχρι πριν από λίγους μήνες ηγέτης του συροκουρδικού κόμματος PYD, το οποίο θεωρείται από την Αγκυρα παρακλάδι του ΡΚΚ. Ο Κούρδος ηγέτης αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου σήμερα, καθώς ο γενικός εισαγγελέας της Τσεχίας ζήτησε περιθώριο χρόνου για να εξετάσει το τουρκικό αίτημα. Ενδεχόμενη έκδοσή του θα έφερνε σε δεινή θέση την Τσεχία και την ίδια την Ε.Ε., δεδομένου ότι ο Μουσλέμ δεν είναι καν Τούρκος πολίτης και δεν έχει στρατιωτικό παρελθόν, καθώς δρούσε πάντα στην πολιτική πτέρυγα του κουρδικού κινήματος.

Εγκατεστημένος στις Βρυξέλλες, ταξίδευε νόμιμα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και έδινε συνεντεύξεις στα ευρωπαϊκά μίντια, μεταξύ των οποίων και στην «Κ», ενώ είχε μιλήσει και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα προηγούμενα χρόνια, μάλιστα, είχε ταξιδέψει τέσσερις φορές στην Τουρκία για επίσημες συναντήσεις στο τουρκικό ΥΠΕΞ γύρω από το Συριακό, γεγονός που δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει η κεμαλική αντιπολίτευση του CHP.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή