Κυρώσεις Ε.Ε. κατά των στρατιωτικών της Μιανμάρ

Κυρώσεις Ε.Ε. κατά των στρατιωτικών της Μιανμάρ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. αποφάσισαν χθες να προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων εναντίον στρατιωτικών της Μιανμάρ, αλλά και να ενισχύσουν το εμπάργκο ευρωπαϊκών όπλων που έχει εφαρμοστεί, καθώς κατηγορούν τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας για παραβίαση σοβαρών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών ζήτησαν από την ύπατη εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Φεντερίκα Μονγκερίνι άμεσα την προετοιμασία λίστας ονομάτων «ανώτερων στρατιωτικών της Μιανμάρ που μπορούν να τους επιβληθούν περιοριστικά μέτρα, καθώς είναι υπεύθυνοι για σοβαρές και συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα χθεσινά συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Οι κυρώσεις επιβάλλονται εξαιτίας επανειλημμένων και στοχευμένων επιθέσεων σε χωριά της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ, οι οποίες εντάθηκαν από το τέλος Αυγούστου.

Η Αούνγκ Σαν Σου Κι

Παρά τις εκκλήσεις από διεθνείς πολιτικές προσωπικότητες να περιορίσει ή ακόμα και να αναγνωρίσει αυτό που τα Ηνωμένα  Eθνη αλλά και οι ΗΠΑ αποκαλούν γενοκτονία, η μέχρι πρότινος υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρόεδρος της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Κι δεν παίρνει καμία θέση. Διπλωμάτες τονίζουν ότι όσοι την πιέζουν να πάρει θέση θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους ότι οποιαδήποτε διαφοροποίηση από τον στρατό θα μπορούσε να της στερήσει την εξουσία και η Μιανμάρ να ξαναπέσει στον πλήρη έλεγχο των στρατηγών. Γι’ αυτό και αυτήν τη φορά οι κυρώσεις είναι στοχευμένες προς τους στρατιωτικούς της χώρας.

Τα μέτρα αυτά είναι τα πιο αυστηρά που έχουν ληφθεί από την Ε.Ε. στη συγκεκριμένη χώρα και, μόλις τεθούν σε εφαρμογή, η Ε.Ε. θα έχει επιβάλει τις ίδιες κυρώσεις με τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Πάνω από 700.000 Ροχίνγκια έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια και τα χωριά τους στη Δυτική Μιανμάρ από τον περασμένο Αύγουστο και έχουν περάσει περπατώντας στο Μπανγκλαντές αφήνοντας πίσω τους περιουσίες.

Οι περισσότεροι από τους Ροχίνγκια που έχουν φθάσει στους προσφυγικούς καταυλισμούς στο Μπανγκλαντές έχουν χάσει κάποιο μέλος της οικογένειάς τους πολλές φορές μπροστά στα μάτια τους από αστυνομική ή στρατιωτική βία.

Η κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Κι έχει αρνηθεί οποιαδήποτε κατηγορία για τη βία που υπάρχει στη χώρα. Συγχρόνως όμως αρνείται την είσοδο ανεξάρτητων δημοσιογράφων, μη κυβερνητικών οργανώσεων ή εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών που θέλουν να κάνουν αξιολόγηση της κατάστασης στη συγκεκριμένη περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή