ΚΟΣΜΟΣ

Κατά των διακρίσεων στα συσσίτια η Αγκελα Μέρκελ

kata-ton-diakriseon-sta-syssitia-i-agkela-merkel-2235940

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ επέκρινε χθες την απόφαση του συσσιτίου του Εσεν να μην εγγράφει πλέον ξένους ωφελούμενους, ώστε το ποσοστό των ξένων να μην ξεπεράσει το 75%. Η υπόθεση «δείχνει την πίεση που υπάρχει», διαπίστωσε η καγκελάριος, επί των ημερών της οποίας τα συσσίτια (Tafeln) στις γερμανικές πόλεις έχουν ξεπεράσει τα 900.

«Δεν πρέπει να προχωρούμε σε κατηγοριοποιήσεις», δήλωσε η Μέρκελ στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL. «Αυτό δεν είναι καλό. Ελπίζω να βρεθούν καλές λύσεις». Στα Tafeln, οι έχοντες ανάγκη λαμβάνουν δωρεάν τρόφιμα για το σπίτι, είδη υγιεινής, συχνά και ρούχα. Η τεράστια επιτυχία που γνωρίζει ο θεσμός τα τελευταία χρόνια συνδέεται με την έξαρση της φτώχειας στη χώρα, ενώ η άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών το 2015 αύξησε ακόμη περισσότερο τη ζήτηση.

Παράπονα

Η διεύθυνση του συσσιτίου του Εσεν, πόλης της βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ανακοίνωσε ότι κάποιοι από τους ωφελούμενους, κυρίως ηλικιωμένες γυναίκες και ανύπαντρες μητέρες, εξέφρασαν παράπονα για τα όσα συμβαίνουν στις ουρές αναμονής. «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι το συσσίτιο του Εσεν προσπαθεί να ρυθμίσει τη μεγάλη ζήτηση με αμφιλεγόμενο τρόπο. Το πρόβλημα είναι ότι τα συσσίτια διαιωνίζουν την έλλειψη κρατικών παροχών. Το κράτος παρατηρεί τους φτωχούς να συνωστίζονται στα συσσίτια και τα αφήνει να ρυθμίσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των φτωχών», σημείωσε ο αρθρογράφος της Sueddeutsche Zeitung Χέριμπερτ Πραντλ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε χθες ότι η ανάρτηση στην ιστοσελίδα του γερμανικού υπουργείου Παιδείας εναντίον του κόμματος AfD το 2015 παραβίασε το καθήκον ουδετερότητας της δημόσιας διοίκησης.