Ανοίγει σήμερα ο ναός της Αναστάσεως

Ανοίγει σήμερα ο ναός της Αναστάσεως

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Σήμερα το πρωί αναμένεται να ανοίξει εκ νέου η εκκλησία της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ, μετά την αναστολή της απόφασης για φορολόγηση εμπορικών ακινήτων που ανήκουν σε χριστιανικές εκκλησίες. Η απόφαση του δημάρχου σήμανε την υποχώρησή του από μια ενέργεια που είχε εξοργίσει τους θρησκευτικούς ηγέτες της Ιερής Πόλης και τους είχε οδηγήσει στην απόφαση να κλείσουν τον Ναό της Αναστάσεως. Σε ανακοίνωση του γραφείου του Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξήγησε πως δημιουργήθηκε ομάδα, προκειμένου να διαπραγματευθεί με εκπροσώπους των Εκκλησιών την εξεύρεση μιας λύσης. «Ως αποτέλεσμα, η δημοτική αρχή της Ιερουσαλήμ αναστέλλει τις ενέργειες που έχει αναλάβει τις τελευταίες εβδομάδες», ανέφερε.

Η Αννα Κουλούρη, αξιωματούχος στη γραμματεία του ελληνικού Πατριαρχείου, δήλωσε προχθές ότι όλοι οι χριστιανοί είναι ενωμένοι στην αντίθεσή τους κατά της ισραηλινής απόφασης. «Το εννοούν πολύ σοβαρά. Θέλουν να δουν κάποια αλλαγή στάσης, προτού σκεφθούν να ανοίξουν και πάλι τις πόρτες του ναού», δήλωσε.

Η εμβληματική εκκλησία έκλεισε την Κυριακή, καθώς η Ρωμαιοκαθολική, η Ελληνορθόδοξη και οι άλλες Εκκλησίες θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του δημάρχου Νιρ Μπαρκάτ να εγκαινιάσει τη φορολόγηση περιουσιακών τους στοιχείων. Ο συγκεκριμένος ναός είναι από τους σημαντικότερους τόπους λατρείας για τους χριστιανούς, αφού εκεί θεωρείται ότι έγιναν η Σταύρωση και η Ανάσταση του Ιησού. Το κλείσιμό του συνέπεσε με την έναρξη της πασχαλινής περιόδου, κατά την οποία αυξάνεται ο αριθμός των προσκυνητών που τον επισκέπτονται. Ο Μπαρκάτ διευκρίνισε, πάντως, ότι η απόφαση αφορούσε μόνο εμπορικά ακίνητα, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια και γραφεία, όχι σπίτια ή ναούς. Επισήμανε εξάλλου ότι παρόμοιες πρακτικές εφαρμόζονται διεθνώς. «Ως δήμαρχος της πόλης της Ιερουσαλήμ στόχος μου είναι να διασφαλίσω ότι οι πολίτες πληρώνουν τους φόρους τους. Δεν έχουμε κακές προθέσεις εδώ», είπε στη διάρκεια συνέντευξής του χθες στο Associated Press. Αντίθετα, οι Εκκλησίες κατηγόρησαν τον Μπαρκάτ ότι ενεργεί κακόπιστα και υπονομεύει το στάτους κβο. Το επιχείρημά τους είναι ότι και τα εμπορικά ακίνητα εξυπηρετούν θρησκευτικούς σκοπούς, παρέχοντας υπηρεσίες σε προσκυνητές και στο τοπικό ποίμνιο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή