Και άοπλος θα αντιμετώπιζε τον δράστη δήλωσε ο Τραμπ

Και άοπλος θα αντιμετώπιζε τον δράστη δήλωσε ο Τραμπ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΛΟΡΙΝΤΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά στα λάθη που συνέβησαν κατά τη τραγική δολοφονία 17 μαθητών και εκπαιδευτικών στο λύκειο του Πάρκλαντ της Φλόριντα στις 14 Φεβρουαρίου και δήλωσε χαρακτηριστικά πως «πιστεύω πραγματικά πως εγώ θα επέστρεφα εκεί μέσα ακόμη και εάν δεν είχα όπλο και πιστεύω πως η πλειονότητα των ανθρώπων θα είχε κάνει το ίδιο».

Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου έγινε στο πλαίσιο της χθεσινής σύσκεψης με 39 κυβερνήτες στον Λευκό Οίκο σχετικά με το φλέγον ζήτημα της οπλοκατοχής. Ο Τραμπ καταφέρθηκε εναντίον των αστυνομικών που βρίσκονταν έξω από το σχολείο τη στιγμή που εκδηλώθηκαν οι πυροβολισμοί, επισημαίνοντας πως «ο τρόπος που συμπεριφέρθηκαν ήταν ντροπιαστικός».

Το τραγικό περιστατικό στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας, κατά την οποία ο Νίκολας Κρουζ σκότωσε 17 ανθρώπους με ένα ημιαυτόματο AR-15, ανάγκασε το Κογκρέσο να ασχοληθεί για ακόμη μία φορά με το ζήτημα της οπλοκατοχής. Ο Τραμπ από την πλευρά του έχει εκφράσει δημόσια πρόταση για ένοπλους εκπαιδευτικούς, κάτι που βρίσκει αντίθετους τους εκπαιδευτικούς. Χθες, ο ίδιος δεσμεύτηκε να καταργήσει τα ειδικά κοντάκια που μετατρέπουν τα ημιαυτόματα όπλα σε αυτόματα (bump stocks), ωστόσο δεν επανέλαβε την υπόσχεση να αυξηθεί το όριο ηλικίας που απαιτείται για την αγορά τέτοιων όπλων από τα 18 στα 21 έτη. Οι Ρεπουμπλικανοί δεν φαίνονται πρόθυμοι να συναινέσουν στην αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου της οπλοκατοχής λόγω των ενδιάμεσων εκλογών και της επιρροής του λόμπι NRA. Από την άλλη, ο Τραμπ δήλωσε χθες χαρακτηριστικά πως «μην ανησυχείτε για το NRA. Είναι στο πλευρό μας».

Την ίδια στιγμή, συγκλονίζει η υπόθεση της Μάντι Ουίλφορντ, της 17χρονης επιζήσασας, η οποία δέχτηκε πυροβολισμούς στους κοιλιακούς, στον θώρακα και στο χέρι, αλλά κατάφερε να αναρρώσει πλήρως και να επιστρέψει στο σχολείο. Η ίδια ξέσπασε σε δάκρυα συγκίνησης μόλις συνάντησε ξανά τον διασώστη της και δήλωσε πως «είμαι ευγνώμων για την αγάπη που έδειξαν όλοι. Δεν θα ήμουν εδώ χωρίς αυτή».

Κεκλεισμένων των θυρών

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, η σύμβουλος του Τραμπ και διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Χόουπ Χιξ, επρόκειτο χθες να δώσει κατάθεση κεκλεισμένων των θυρών στην επιτροπή για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο της έρευνας για την ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Η Χιξ, η οποία έχει ήδη δώσει κατάθεση στον Μιούλερ, αποτελεί μία από τις στενότερες συμβούλους του Αμερικανού προέδρου, ενώ έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, και εκπρόσωπος Τύπου του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2016. Ο Τραμπ, λίγο πριν από την προγραμματισμένη κατάθεση της Χιξ, αναφέρθηκε με το γνωστό εμπρηστικό ύφος στην έρευνα της επιτροπής με μια ανάρτηση στο Twitter που έγραφε «κυνήγι μαγισσών». Δεν είναι ξεκάθαρο ποιο θα είναι το περιεχόμενο της κατάθεσης της Χιξ ενώπιον της επιτροπής, καθώς όσοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου κλήθηκαν να δώσουν κατάθεση αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Ο Τραμπ έχει παγίως αρνηθεί κάθε κατηγορία για συνωμοσία με τη Ρωσία ώστε να επηρεαστεί η έκβαση των αμερικανικών εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή