Την πλάτη στον Τραμπ γυρίζει η καλή κοινωνία της Ουάσιγκτον

Την πλάτη στον Τραμπ γυρίζει η καλή κοινωνία της Ουάσιγκτον

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την άρνηση της «καλής κοινωνίας» της Ουάσιγκτον να αποδεχθεί τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τους στενούς συνεργάτες του επισημαίνουν όσοι γνωρίζουν καλά την αμερικανική πρωτεύουσα.

Σε πρόσφατη γιορτή σε δημοφιλές εστιατόριο της Ουάσιγκτον, Δημοκρατικοί –αλλά και Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί– απέφευγαν να σταθούν δίπλα στο ζεύγος Ιβάνκα Τραμπ και Τζάρεντ Κούσνερ, όπως ανέφερε δημοσιογράφος της Washington Post.

Τέτοια συμπεριφορά θα εθεωρείτο αδιανόητη σε κάθε άλλη περίοδο. Ο πρόεδρος Τραμπ, όμως, έχει μεταβάλει ριζικά τις συμβάσεις καλής συμπεριφοράς και κοινωνικών σχέσεων της πρωτεύουσας. Ο Αμερικανός πρόεδρος και πολλοί συνεργάτες του εκφράζονται περιφρονητικά και εκδηλώνουν την καχυποψία τους για την Ουάσιγκτον, την οποία αποκαλούν «το έλος». Την ίδια στιγμή, η ελίτ της πρωτεύουσας αποφεύγει να ταυτιστεί με τον Τραμπ.

«Η αστική τάξη προσπαθεί συνειδητά να απορρίψει τον Τραμπ και την οικογένειά του», λέει ο βετεράνος Ρεπουμπλικανός ακτιβιστής Γκρόβερ Νόρκουιστ. Από τη μεριά του, το ζεύγος Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ δεν απαιτεί μόνο σεβασμό και ευγένεια, αλλά προσωπική «πίστη και αφοσίωση».

Τους πρώτους μήνες της προεδρίας Τραμπ, το ζεύγος Ιβάνκα – Τζάρεντ έμοιαζε να γίνεται αποδεκτό στα «σαλόνια» της Ουάσιγκτον. Ο αμοιβαίος θαυμασμός, όμως, δεν διήρκεσε πολύ, με το ζευγάρι να εμφανίζεται πια μόνο σε τελετές του Λευκού Οίκου.

Απουσία χιούμορ

Παράλληλα, προβεβλημένοι πολίτες της Ουάσιγκτον εκφράζουν την έκπληξή τους για την πλήρη απουσία χιούμορ στην οικογένεια Τραμπ και την αδυναμία τους να αυτοσαρκάζονται. «Αυτή είναι η πρώτη κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας δεν ανέχονται την πλάκα», λέει μεγάλος δωρητής των Ρεπουμπλικανών.

Εξαίρεση αποτελεί το –πάμπλουτο– ζεύγος του υπουργού Εμπορίου, Ουίλμπερ και Χίλαρι Ρος. Το ζευγάρι είχε ήδη κάνει φίλους στην Ουάσιγκτον, από την «καλή κοινωνία» της Νέας Υόρκης και του Παλμ Μπιτς της Φλόριντα. Οι Ρος, όμως, διαθέτουν πλεονεκτήματα: Είναι ηλικιωμένοι και μαθημένοι στις κοινωνικές απαιτήσεις της τάξης τους. Ακολουθούν μάλιστα τον άγραφο κανόνα της πρωτεύουσας: Οι πολιτικές διαφορές είναι αναμενόμενες, όχι όμως οι προσωπικές επιθέσεις.

Πρέπει να επισημανθεί ότι και ο πρώην πρόεδρος Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ επικρίθηκαν για την απόφασή τους να μη συγχρωτίζονται με την «καλή κοινωνία» της Ουάσιγκτον, προτιμώντας τους παλιούς τους φίλους και τις εξόδους σε εστιατόρια. Ο Ομπάμα παρευρισκόταν, όμως, στις σημαντικές δεξιώσεις της πρωτεύουσας, και μάλιστα έλαμπε σε αυτές, χάρη στη ρητορική του δεινότητα, το δηκτικό του χιούμορ και την ικανότητά του να αυτοσαρκάζεται.

Ο Τραμπ, αντιθέτως, έχει αρνηθεί κάθε τέτοια πρόσκληση, αγνοώντας το ιστορικό Alfalfa Club, το Gridiron, την Ενωση Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου και το Κέντρο Κένεντι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή