Οργή της Τουρκίας για απελευθέρωση Κούρδου

Οργή της Τουρκίας για απελευθέρωση Κούρδου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δικαστήριο στην Πράγα διέταξε την απελευθέρωση του Σαλέχ Μουσλέμ, ηγετικού στελέχους των Κούρδων στη Συρία, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία ζητούσε την παραμονή του στη φυλακή μέχρις ότου εξετασθεί το αίτημά της για έκδοσή του. Την απόφαση του δικαστηρίου ανακοίνωσε, χωρίς σχόλια, ο δικαστής Γιάροσλαβ Πίτλουν, υπό τις θυελλώδεις επευφημίες δεκάδων Κούρδων που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το δικαστικό μέγαρο, στο κέντρο της Πράγας, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Μουσλέμ, ο οποίος είχε συλληφθεί την Κυριακή ύστερα από ένταλμα της τουρκικής Ιντερπόλ.

Ο Σαλέχ Μουσλέμ ήταν μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο συμπρόεδρος του συροκουρδικού κόμματος PYD, αν και δεν είχε ποτέ συμμετοχή στο ένοπλο τμήμα του, την πολιτοφυλακή YPG, σύμμαχο των Αμερικανών στη Συρία. Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί το PYD παρακλάδι της αποσχιστικής –και τρομοκρατικής, σύμφωνα με την Aγκυρα, τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον– οργάνωσης PKK. Στην πρώτη γραμμή των καταζητούμενων της Τουρκίας, ο Μουσλέμ κατηγορείται για ανάμειξη σε τρομοκρατικές επιθέσεις και υπονομευτικές ενέργειες εναντίον του τουρκικού κράτους.

«Ουδείς έπαιρνε στα σοβαρά αυτές τις καταγγελίες της Τουρκίας και δεν περίμενα ότι θα τις πάρουν στα σοβαρά εδώ πέρα», δήλωσε ο ίδιος ο Κούρδος ηγέτης μετά τη δικαστική απόφαση, σημειώνοντας ότι το προηγούμενο διάστημα επισκέφθηκε χωρίς να αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα το Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Γερμανία. «Πρώτα απ’ όλα, είμαι πολίτης της Συρίας, όχι της Τουρκίας, και έπειτα είμαι πολιτικός και όχι στρατιωτικός», προσέθεσε.

Στην Aγκυρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ δήλωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου υπαγορεύθηκε από «πολιτικούς λόγους» και αποτελεί «υποστήριξη της τρομοκρατίας», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ προειδοποίησε ότι θα έχει «αρνητικές συνέπειες» στις διμερείς σχέσεις με την Τσεχία. Τόσο η Aγκυρα όσο και η Πράγα διέψευσαν επίμονες φήμες για «παζάρι» μεταξύ των δύο πλευρών, όπου η μεν τουρκική κυβέρνηση πιέζει για την έκδοση του Μουσλέμ, η δε τσεχική για την απελευθέρωση δύο Τσέχων πολιτών που έχουν φυλακιστεί στην Τουρκία, αφού καταδικάστηκαν για συμμετοχή στην YPG.

Η απόφαση του τσεχικού δικαστηρίου δεσμεύει τον Μουσλέμ να παραμείνει στα εδάφη της Ε.Ε. μέχρις ότου η Τουρκία υποβάλει επίσημο αίτημα έκδοσής του, το οποίο θα πρέπει να εξετασθεί από τις δικαστικές αρχές της Τσεχίας, διαδικασία η οποία θα μπορούσε να κρατήσει αρκετούς μήνες. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η χθεσινή δικαστική απόφαση δεν κλείνει την υπόθεση και προειδοποίησε ότι η Αγκυρα θα καταδιώξει τον Μουσλέμ «οπουδήποτε και αν καταφύγει». Ο Κούρδος ηγέτης έχει, κατά δήλωσή του, άδεια νόμιμης παραμονής στη Φινλανδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή