ΚΟΣΜΟΣ

Εντονη αντίδραση της Μέι στο σχέδιο της Κομισιόν για το Brexit

entoni-antidrasi-tis-mei-sto-schedio-tis-komision-gia-to-brexit-2236069

Το σχέδιο της συμφωνίας αποχώρησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκαλώντας πάντως την αντίδραση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, η οποία δήλωσε ότι η πρόταση για τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία πλήττει τη συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. «Κανείς Βρετανός πρωθυπουργός δνε θα μπορούσε να συμφωνήσει σε αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά η Τερέζα Μέι.

«Δεν θα πρέπει να εκπλήξει κανέναν. Καμία έκπληξη δεν περιλαμβάνεται σε αυτό το κείμενο», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες. Ταυτόχρονα, όμως, το σχέδιο περιλαμβάνει μια πρόταση για την εισαγωγή κάποιου είδους τελωνειακών ελέγχων μεταξύ της νήσου της Ιρλανδίας και της νήσου της Βρετανίας, προκειμένου να διατηρηθεί η ενότητα της ενιαίας αγοράς και να προστατευτεί η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής για την αποφυγή «σκληρών συνόρων» μεταξύ του Νότου και του Βορρά της Ιρλανδίας.

Ερωτηθείς εάν η πρόταση αυτή αμφισβητεί την εδαφική κατάσταση μεταξύ της Β. Ιρλανδίας και της Βρετανίας, ο Μ. Μπαρνιέ ανέφερε σήμερα ότι πρόκειται μόνο για μία από τις τρεις εναλλακτικές που διερευνούνται και ότι η Μ. Βρετανία θα πρέπει να προχωρήσει σε αντιπροτάσεις, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. «Δε αμφισβητούμε τη συνταγματική και θεσμική τάξη του Ην. Βασιλείου. Σεβόμαστε την επικράτειά του αλλά «σε ένα νησί που υπάρχουν δύο κράτη», πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Συμφωνία της Μ.Παρασκευής θα συνεχίσει να είναι σεβαστή. Η θέση μου είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια λύση λειτουργική και με νομική συνεκτικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο του Δικαστηρίου της ΕΕ, στο σχέδιο περιλαμβάνεται η πρόταση να είναι αυτό υπεύθυνο για τη συμφωνία αποχώρησης και όποιες διαφωνίες προκύπτουν σε σχέση με αυτήν.

Εξάλλου, το κείμενο που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας περιλαμβάνει και προτάσεις σχετικά με τη μεταβατική περίοδο, βάσει των συμπληρωματικών οδηγιών διαπραγμάτευσης που ενέκρινε πρόσφατα το Συμβούλιο. «Υπάρχουν ακόμα μεγάλες αποκλίσεις με το Ην. Βασίλειο» επιβεβαίωσε σήμερα ο Μ. Μπαρνιέ. Ειδικότερα, ανέφερε ότι το Ην. Βασίλειο δεν δέχεται τη θέση της ΕΕ ότι οι πολίτες της ΕΕ που φτάνουν στο ΗΒ κατά τη μεταβατική περίοδο θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με αυτούς που φτάνουν εκεί πριν από την ημερομηνία αποχώρησης. Επιπλέον, το ΗΒ ζητά να μην εφαρμόζει νέους κοινοτικούς νόμους με τους οποίους δεν θα συμφωνεί κατά την μεταβατική περίοδο.

«Η μεταβατική περίοδος δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη», επανέλαβε χθες ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, ενώ ανέφερε ότι νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων της Βρετανίας ανακοίνωσε πως η Μέι θα κάνει τη Δευτέρα δήλωση στο κοινοβούλιο για το Brexit.

«Συμφωνήσαμε στο κοινό κείμενο. Η πρωθυπουργός είναι σαφής ότι δεν συμφωνεί με το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού, μιλώντας σε δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Συνολικά η δουλειά προχωρεί καλά τις τελευταίες εβδομάδες … Αυτό είναι απλώς ένα σχέδιο … και θα έχουμε συνομιλίες τους επόμενους μήνες για τα σημεία στα οποία δεν συμφωνούμε».

Λίγο αργότερα ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής του βρετανικού κοινοβουλίου, Τζον Μπέρκοου, δήλωσε πως «η πρωθυπουργός θα κάνει μια δήλωση για την πολιτική σχετικά με το Brexit σ' αυτό το σώμα τη Δευτέρα».

Επιπλέον, η Μέι πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία για το Brexit την Παρασκευή κατά την οποία θα αναφερθεί στη μελλοντική σχέση που θέλει να έχει η Βρετανία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.