Μύδροι Μέι κατά Μπαρνιέ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε στο Λονδίνο η δημοσιοποίηση σχεδίου νομικής συμφωνίας για τους όρους του Brexit από τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ. Οι βρετανικές αντιρρήσεις εστιάζονται στην πρόταση για παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση, ακόμη και χωρίς την υπόλοιπη Βρετανία, κάτι για το οποίο «ουδείς πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα συμφωνούσε ποτέ», όπως δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων η Τερέζα Μέι.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Λονδίνο και οι «27» είχαν καταλήξει σε κατ’ αρχήν συμφωνία, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «τομή» από την Ντάουνινγκ Στριτ. Ωστόσο, η εν λόγω συμφωνία εμπεριείχε αρκετές αοριστίες, αφήνοντας καίρια ζητήματα προς μελλοντική ρύθμιση. Καθώς απομένουν μόνο 13 μήνες μέχρι την 29η Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία η Βρετανία θα αποχωρήσει επισήμως από την Ε.Ε., όπως έχει δεσμευτεί η Τερέζα Μέι, οι Βρυξέλλες προχώρησαν μονομερώς στη δημοσιοποίηση σχεδίου νομικής συμφωνίας, ασκώντας πίεση στο Λονδίνο να αποσαφηνίσει τις θέσεις του.

Το εν λόγω κείμενο, που εκτείνεται σε 120 σελίδες, παρουσίασε χθες στη βελγική πρωτεύουσα ο Μισέλ Μπαρνιέ. Το κείμενο καλύπτει όλα τα ζητήματα που έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μέχρι σήμερα, από τις χρηματικές οφειλές της Βρετανίας μέχρι τα δικαιώματα των πολιτών. Ωστόσο, ως πλέον ακανθώδες πρόβλημα, δυνητική νάρκη στις διαπραγματεύσεις, αναδεικνύεται το πρόβλημα του συνόρου μεταξύ Βρετανίας και Ιρλανδίας – του μόνου χερσαίου συνόρου μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε. μετά το Brexit.

Στην προκαταρκτική συμφωνία του Δεκεμβρίου, η κ. Μέι είχε δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει «σκληρό σύνορο» μεταξύ του ανεξάρτητου ιρλανδικού κράτους και της Βόρειας Ιρλανδίας, που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει πώς θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο, αφού η χώρα της οδεύει προς την έξοδο και από την τελωνειακή ένωση. Στο κείμενο που παρουσίασε χθες ο κ. Μπαρνιέ αναφέρεται ότι, αν δεν υπάρξει συμφωνημένη λύση, τότε η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση, κάτι που ουσιαστικά θα δημιουργούσε άτυπο ενδοβρετανικό σύνορο στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, με τελωνειακούς ελέγχους ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και στην υπόλοιπη Βρετανία.

«Το σχέδιο νομικής συμφωνίας που δημοσιοποίησε η Κομισιόν θα υπονόμευε, αν εφαρμοζόταν, την ενιαία αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και θα απειλούσε τη συνταγματική ακεραιότητα της χώρας», δήλωσε η Τερέζα Μέι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο Κοινοβούλιο. Νωρίτερα, ο Νάιτζελ Ντοντς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος DUP, από τη Βόρεια Ιρλανδία, που στηρίζει την κυβέρνηση των Συντηρητικών, είχε δηλώσει: «Δεν φεύγουμε από την Ε.Ε. για να διασπάσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο», προσθέτοντας ότι θα ήταν οικονομικά και πολιτικά καταστροφικό για τη Βόρεια Ιρλανδία να αποκοπεί από τη βρετανική αγορά. Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον εκτίμησε ότι το σχέδιο Μπαρνιέ εξυπηρετεί την άσκηση πίεσης στη Βρετανία για την παραμονή της στην τελωνειακή ένωση, κάτι που υποστηρίζει τελευταία και το Εργατικό Κόμμα υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Τέλος, ο Συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ δήλωσε χθες ότι το βρετανικό Κοινοβούλιο πρέπει να έχει την τελευταία λέξη για τη συμφωνία γύρω από το Brexit, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή