Εκκληση Ρέντσι στους Ιταλούς

Εκκληση Ρέντσι στους Ιταλούς

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ο επικεφαλής του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι κάλεσε χθες τους Ιταλούς να πάρουν στα σοβαρά το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από το Κίνημα 5 Αστέρων, σε μια ύστατη έκκληση συσπείρωσης της κομματικής βάσης. Την ίδια στιγμή, οι τρεις ηγέτες του δεξιού συνασπισμού πραγματοποίησαν χθες τη μοναδική κοινή τους εμφάνιση, με τον Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά να εκφράζεται σε πολύ πιο αντιευρωπαϊκούς τόνους από τον επικεφαλής της Forza Italia Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο έδωσε χθες στη δημοσιότητα τη λίστα των υπουργών της κυβέρνησης που φιλοδοξεί να σχηματίσει, την οποία είχε προηγουμένως παραδώσει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η προτεινόμενη υπουργοποίηση σειράς καθηγητών πανεπιστημίου επιδιώκει να προσδώσει αύρα σοβαρότητας στο κόμμα που ιδρύθηκε από τον κωμικό Μπέπε Γκρίλο. Για το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών, τα 5 Αστέρια προορίζουν τον 40χρονο Αντρέα Ροβεντίνι, επίκουρο καθηγητή Οικονομικών στη Σχολή Σάντα Αννα της Πίζας. «Οι δημοσιεύσεις του τον τοποθετούν στο 10% των οικονομολόγων παγκοσμίως», υποστήριξε ο υποψήφιος πρωθυπουργός Ντι Μάιο, ο οποίος είναι απόφοιτος λυκείου.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore, ο Ροβεντίνι δήλωσε ότι θα επαναδιαπραγματευθεί το όριο ελλείμματος 3% που επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες, χαρακτηρίζοντάς το «φετίχ». Προσέθεσε ότι μια κυβέρνηση 5 Αστέρων θα ακολουθήσει πορεία μείωσης του χρέους χωρίς ιδιωτικοποιήσεις, σημειώνοντας ότι η στρατηγική αυτή έχει φέρει απογοητευτικά αποτελέσματα για την τωρινή κυβέρνηση. Για τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Αμυνας, το Κίνημα 5 Αστέρων προορίζει τις καθηγήτριες Εμανουέλα ντελ Ρε, Πάολα Τζανετάκις και Ελιζαμπέτα Τρέντα.

«Εγώ παίρνω στα σοβαρά τα 5 Αστέρια. Παρουσίασαν μια λίστα. Η υπόθεση κυβέρνησης των εξτρεμιστών βρίσκεται επί τάπητος, πρέπει να κοιτάξουμε την αλήθεια. Το λέω κυρίως στους δύστροπους του Δημοκρατικού Κόμματος», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στην εφημερίδα Repubblica. Ο Ρέντσι χαρακτήρισε «προτάσεις που θα λιώσουν όπως το χιόνι στον ήλιο» τις προεκλογικές υποσχέσεις των 5 Αστέρων για ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για χαμηλό ενιαίο φορολογικό συντελεστή.

Ενωμένο μέτωπο

Ο Μπερλουσκόνι προχώρησε χθες σε κοινή εμφάνιση με τον Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά και την Τζόρτζια Μελόνι των Αδελφών της Ιταλίας. Στη συνέντευξη Τύπου, ο Μπερλουσκόνι υποστήριξε ότι το μέτωπο της Κεντροδεξιάς είναι ενωμένο, παρά τις φημολογίες, ενώ σκούπισε τον υποτιθέμενο ιδρώτα από το μέτωπο του Σαλβίνι, όταν εκείνος είπε ότι διένυσε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας 15.000 χλμ. «Mερικοί λένε ότι θέλουν περισσότερη Ευρώπη, εγώ λέω ότι θέλω περισσότερη Ιταλία», δήλωσε ο Σαλβίνι.

Πάντως, όπως αποκαλύφθηκε χθες, τα ξανθά φωτομοντέλα που χρησιμοποίησε ο Σαλβίνι στις αφίσες που φέρουν το σύνθημα «Πρώτα οι Ιταλοί» ήταν από την Τσεχία και τη Σλοβακία.

Τέλος, μεγάλο ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία έχει διαδραματίσει το θέμα των «μη παρουσιάσιμων» υποψηφίων, οι οποίοι βρίσκονται στις κομματικές λίστες παρότι έχουν εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή