Τρομοκρατικές επιθέσεις στην Μπουρκίνα Φάσο

Τρομοκρατικές επιθέσεις στην Μπουρκίνα Φάσο

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ. Συντονισμένες επιθέσεις εκδηλώθηκαν χθες το πρωί στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου, εις βάρος του αρχηγείου των ενόπλων δυνάμεων και της γαλλικής πρεσβείας. Τουλάχιστον επτά από τους άνδρες που επιτέθηκαν φωνάζοντας «Αλάχου Ακμπάρ» έπεσαν νεκροί, ενώ δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για ζημιές ή θύματα από την έκρηξη στο υπουργείο Αμυνας.

Τα τελευταία χρόνια, ισλαμιστές έχουν εντείνει τις επιθέσεις στη Δυτική Αφρική, σε χώρες όπως το Μάλι, η Μπουρκίνα Φάσο, η Ακτή του Ελεφαντοστού και ο Νίγηρας. Τζιχαντιστές σκότωσαν τουλάχιστον 18 άτομα τον Αύγουστο σε επίθεση σε εστιατόριο στην Ουαγκαντούγκου, ενώ εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στα σύνορα με το Μάλι.

Ο κ. Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε την Ουαγκαντούγκου τον Νοέμβριο προκειμένου να αναπτύξει την στρατηγική της Γαλλίας για τη Δυτ. Αφρική, στην οποία περιλαμβάνεται η μάχη κατά των τζιχαντιστών. Με διπλωματική και οικονομική υποστήριξη από τη Γαλλία και άλλες χώρες, πέντε χώρες της περιοχής έχουν δημιουργήσει μια νέα στρατιωτική δύναμη (G5 Sahel), η οποία θα δρά στις συνοριακές περιοχές.

Στα σύνορα ανάμεσα στην Μπουρκίνα Φάσο και στο Μάλι κρύβεται ο εξτρεμιστής Μαλάμ Ντικό, ο οποίος ζητεί μεταξύ άλλων να εγκαταλείψει η χώρα τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας και είναι στόχος των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή