Τουρκικές απώλειες στο Αφρίν της Συρίας

Τουρκικές απώλειες στο Αφρίν της Συρίας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλώνει από μέρα σε μέρα ο φόρος αίματος για την τουρκική εισβολή εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία, καθώς οι Τούρκοι στρατιώτες και οι σύμμαχοί τους από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) συναντούν σφοδρή αντίσταση στην προσπάθειά τους να προωθηθούν προς την πόλη του Αφρίν.

Στην Αγκυρα, ο υπουργός Αμυνας Νουρετίν Τσανικλί έκανε γνωστό ότι 41 Τούρκοι στρατιώτες και 116 μαχητές του FSA έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των επιχειρήσεων, τον Ιανουάριο. Το βράδυ της Πέμπτης, οκτώ άνδρες του τουρκικού στρατού σκοτώθηκαν και άλλοι 13 τραυματίστηκαν σε ενέδρα Κούρδων μαχητών της πολιτοφυλακής YPG, σε περιοχή του Αφρίν.

Η είδηση για τον θάνατο των οκτώ προκάλεσε έντονη συγκίνηση στην Τουρκία. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που υποστήριξε από την πρώτη στιγμή την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν για εισβολή στο Αφρίν, κάλεσε τα μέλη και τους οπαδούς του κόμματός του (CHP) να υψώσουν την τουρκική σημαία στα σπίτια, στις δουλειές και στα γραφεία τους, σε ένδειξη τιμής στους νεκρούς στρατιώτες.

17 νεκροί

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουρκικά αεροπλάνα βομβάρδισαν θέσεις συριακής πολιτοφυλακής, που μάχεται στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ Ασαντ, σε περιοχή του Αφρίν, προκαλώντας τον θάνατο 17 μαχητών. Μεταξύ των νεκρών ήταν και τρεις μαχητές της YPG. Η πολιτοφυλακή του Ασαντ μπήκε την περασμένη εβδομάδα στο Αφρίν για να ενισχύσει την άμυνα των Κούρδων, προκαλώντας την οργή της Αγκυρας.

Στο δεύτερο μεγάλο μέτωπο του συριακού πολέμου, την ανατολική Γούτα, ο κυβερνητικός στρατός προωθήθηκε στο νοτιοανατολικό τμήμα της περιοχής, που αντιπροσωπεύει τον τελευταίο θύλακο των αντικαθεστωτικών στα περίχωρα της Δαμασκού. Το προηγούμενο βράδυ, ο Αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά για το Συριακό με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στη θέση για άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ περί εκεχειρίας και ζήτησαν από τη Ρωσία να μεγιστοποιήσει την πίεσή της προς τη Δαμασκό ώστε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στην ανατολική Γούτα. Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε επιπλέον ότι το Παρίσι «βρίσκεται σε πλήρη επαγρύπνηση» ως προς το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων στη Συρία, προειδοποιώντας ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, η χώρα του θα δώσει σθεναρή απάντηση. Τη διεξαγωγή έρευνας για τις καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων στη Συρία θα ζητήσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανακοίνωσε η πρέσβειρά τους στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή