Ιταλικές εκλογές: Όλοι εναντίον όλων

Ιταλικές εκλογές: Όλοι εναντίον όλων

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tελευταία μέρα της ιταλικής προεκλογικής εκστρατείας. O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Aντόνιο Ταϊάνι υποψήφιος πρωθυπουργός ενώ απογοητευτικά αναμένονται τα αποτελέσματα για το Δημοκρατικό Κόμμα.

O  πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Aντόνιο Ταϊάνι, τελικά, έλυσε την σιωπή του. Λίγο πριν το τέλος της εκστρατείας αποδέχθηκε την πρόταση του Μπερλουσκόνι να είναι ο πρωθυπουργός που θα υποδείξει η συντηρητική παράταξη.

Με το ευρωπαϊκό προφίλ του βάζει οπωσδήποτε ένα φρένο στις διεκδικήσεις των ακροδεξιών «Αδελφών της Ιταλίας», αλλά και της Λέγκα του Βορρά. Ο Μπερλουσκόνι προσπαθεί με τον αυτόν τον τρόπο να έχει και «τον τελευταίο λόγο» πριν την ψήφο. Μένει να διαπιστωθεί βέβαια εάν η κεντροδεξιά θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και τι θα θελήσει να πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα.

Ο  πρώην Καβαλιέρε, παράλληλα,  δηλώνει βέβαιος ότι το κόμμα του, Φόρτσα Ιτάλια, θα είναι η ισχυρότερη δύναμη της κεντροδεξιάς και ότι ο ίδιος θα επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις.

Μάλλον απογοητευτικό αποτέλεσμα για το Δημοκρατικό Κόμμα

Ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι, ελπίζει ακόμη ότι μπορεί να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός εάν  πάρει  περισσότερες ψήφους από τον «πρώην Καβαλιέρε.

Όσο για την κεντροαριστερά, πολλοί σχολιαστές θεωρούν ότι το αποτέλεσμα του «Δημοκρατικού Κόμματος» θα είναι άκρως απογοητευτικό. Οι προοδευτικοί πρώην πρωθυπουργοί Ρομάνο Πρόντι και Ενρίκο Λέττα, δήλωσαν ανοικτά ότι θα ψηφίσουν την κεντροαριστερά. O δε Ματτέο Ρέντσι, γραμματέας των «Δημοκρατικών», ζητά «μια χρήσιμη ψήφο κατά του λαϊκισμού» αλλά αυτή την φορά μπορεί να μην είναι αρκετό.

Τα Πέντε Αστέρια, τέλος, παρουσίασαν όλη την λίστα των υποψήφιων υπουργών τους. O οικονομολόγος Αντρέα Ροβεντίνι-  υποψήφιος υπουργός οικονομικών-υπόσχεται ότι θα εγκαταλείψει κάθε πολιτική λιτότητας  και ότι θα αυξήσει σημαντικά τις δημόσιες επενδύσεις. Η όλη αυτή λίστα των  «εν δυνάμει υπουργών», όμως  μοιάζει κυρίως με κίνηση που στοχεύει στο να επηρεάσει τους αναποφάσιστους.  

Πηγή: deutsche welle

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή