Σε δύσκολη θέση η Τερέζα Μέι λόγω σκληρού Brexit

Σε δύσκολη θέση η Τερέζα Μέι λόγω σκληρού Brexit

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε στενό κλοιό βρίσκεται η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεδομένης της επιλογής της για σκληρό Brexit, δηλαδή για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου όχι μόνο από την Ε.Ε., αλλά και από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.

Το κύριο «αγκάθι» που έχει προκύψει κατά τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις αφορά το συνοριακό καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας, που θα αποτελεί, μετά το Brexit, το μόνο χερσαίο σύνορο μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. Με αφορμή τη δημοσιοποίηση του σχεδίου της Κομισιόν για τη νομική συμφωνία του Brexit από τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ, η Μέι καταφέρθηκε εναντίον της Ε.Ε. λόγω της ρύθμισης που θα επιτρέπει στη Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση ακόμη και χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο. Κάτι τέτοιο θα απέτρεπε μεν τη διαμόρφωση ενός «σκληρού συνόρου» μεταξύ ανεξάρτητης Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, με αντίτιμο, όμως, τη δημιουργία εσωτερικού, θαλάσσιου, συνόρου ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την υπόλοιπη Βρετανία. «Ουδείς Βρετανός πρωθυπουργός θα δεχόταν ποτέ κάτι τέτοιο», δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων η Συντηρητική πρωθυπουργός. Η λύση αυτή αντιπροσωπεύει όντως το χειρότερο δυνατό σενάριο για το Λονδίνο, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι θα αναζωπυρώσει την ιστορική σύγκρουση μεταξύ Ενωτικών – Προτεσταντών και Καθολικών – Εθνικιστών στο Ολστερ.

Η πίεση που ασκείται από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους στη Μέι είναι αφόρητη, καθώς από τη μία ο Μπαρνιέ απέδωσε την προβληματική κατάσταση στην εμμονή της για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την τελωνειακή ένωση, ενώ από την άλλη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποίησε πως τα σχέδια της Μέι θα πλήξουν τις εμπορικές σχέσεις με την Ε.Ε.

Στροφή Κόρμπιν

Παράλληλα, η στροφή του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις διαπραγματεύσεις. Η Μέι έχει περιέλθει σε κατάσταση πολιτικής αποδυνάμωσης εξαιτίας του διχασμού που επικρατεί στο κόμμα των Συντηρητικών, ενώ οι απόψεις του Κόρμπιν συνιστούν πλέον ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα όσων τάσσονται υπέρ ενός μαλακού Brexit. Αλλωστε, όταν το νομοσχέδιο για τα εμπορικά ζητήματα έρθει στη Βουλή των Κοινοτήτων, υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο οι Εργατικοί να καταφέρουν να αποσπάσουν τουλάχιστον δέκα ψήφους Συντηρητικών βουλευτών και να πετύχουν την καταψήφισή του, οδηγώντας τη Μέι σε νέα πολιτική ήττα.

Για την ώρα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας συνεχίζει να εμμένει στην έξοδο από την τελωνειακή ένωση καθώς ένας σημαντικός αριθμός Συντηρητικών βουλευτών έχουν διαμηνύσει πως η Βρετανία θα πρέπει να είναι σε θέση να συνάπτει τις δικές της εμπορικές συμφωνίες με άλλα κράτη, ώστε μακροπρόθεσμα να αναπτυχθεί μια αυτόνομη βρετανική εμπορική πολιτική.

Την ίδια στιγμή, τα πολιτικά πλήγματα δεν σταματούν για τη Μέι, καθώς την Πέμπτη ήταν η σειρά του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ να τονίσει πως η έξοδος της Βρετανίας από την τελωνειακή ένωση θα αποδυναμώσει την Ευρώπη και θα καταστήσει τη Βρετανία «εστιακό σημείο διχασμού». Ο ίδιος κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις, κυρίως στο πεδίο της μετανάστευσης, ώστε να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των Βρετανών πολιτών και να ανατραπεί το Brexit με ένα δεύτερο δημοψήφισμα, υπονομεύοντας, έτσι, τη διαπραγματευτική ισχύ της Βρετανίδας πρωθυπουργού. Απέναντι στις σειρήνες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βόρειας Ιρλανδίας, η Μέι επωμίζεται την αποκλειστική ευθύνη για να αποφασίσει εάν θα εμμείνει στη σκληρή έξοδο από την τελωνειακή ένωση, ικανοποιώντας τον σκληρό πυρήνα των Συντηρητικών που τάσσονται υπέρ ενός καθαρού Brexit, ή εάν θα επιλέξει τον πολιτικό ρεαλισμό ώστε να αποφύγει δυσάρεστες συνέπειες με τη Βόρεια Ιρλανδία και το εμπορικό μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε κάθε περίπτωση, το πολιτικό μέλλον της Βρετανίδας πρωθυπουργού δεν διαφαίνεται ευοίωνο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή