ΚΟΣΜΟΣ

Προς πολιτικό αδιέξοδο η Ιταλία μετά την άνοδο των λαϊκιστών

pros-politiko-adiexodo-i-italia-meta-tin-anodo-ton-laikiston-2237070

Ενδεικτικό της κόπωσης που νιώθουν οι Ιταλοί πολίτες απέναντι στο ευρωπαϊκό κατεστημένο είναι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία, καθώς η πλειοψηφία των ψήφων δόθηκε στους λαϊκιστές και σε κόμματα της «σκληρής» δεξιάς.

Μάλιστα σύμφωνα με τους New York Times, οι εθνικές εκλογές απέδειξαν πόσο βαθιά μπορούν να εισχωρήσουν οι λαϊκιστές στους κόλπους της Ε.Ε. κάνοντας τα χαμόγελα μετά την επικράτηση Μέρκελ και Μακρόν σε Γερμανία και Γαλλία να παγώσουν. 

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι τα κόμματα που τα πήγαν καλά είναι αυτά που διακατέχονται από σκεπτικισμό απέναντι στην Ευρώπη και που θεωρούν ότι οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν τους Ιταλούς σαν «σκλάβους». 

Πρόκειται για ένα σκηνικό που προκαλεί τουλάχιστον εντύπωση σε μια χώρα που υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ενωσης και μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες τις Μεσογείου. Στο μεταξύ, όπως σχολιάζουν οι New York Times η Ρωσία και η Κίνα εξακολουθούν να προσπαθούν να διχάσουν και να αποδυναμώσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. 

Και δεν έχουμε πάρει ούτε καν μια μικρή γέυση από τα προβλήματα που ενδεχομένως ακολουθήσουν. Τα κόμματα της ακροδεξιάς μαζί με τα λαϊκιστικά κόμματα εξασφαλίζουν ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των ψήφων ωστόσο κανένα κόμμα ή συνασπισμός δεν φαίνεται να εξασφαλίζει αρκετή στήριξη για τον σχηματισμό κυβέρνησης ενώ πρόκειται για μια διαδικασία που αναμένεται να χρειαστεί εβδομάδες.

Αυτό πάντως που φαίνεται αρκετά ξεκάθαρο είναι ότι θα είναι δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του Κινήματος Πέντε Αστέρων που εξασφάλισε το ένα τρίτο των ψήφων, καταγράφοντας τα καλύτερα ποσοστά στην ιστορία του. 

Ο Ρομπέρτο Ντ'Αλιμόντε πολιτικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης δήλωσε ότι το «Κίνημα Πέντε Αστέρων θα βρίσκεται αναμφίβολα στη "θέση του οδηγού", ωστόσο το θέμα είναι ποιο κόμμα θα έχει για συνοδοιπόρο του. 

Η Νάντια Ουρμπινάτι πολιτική επιστήμονας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια και συγγραφέας του βιβλίου «Η εποχή του λαϊκισμού» δήλωσε ότι η χώρα έχει μοιραστεί στα δύο μεταξύ των παραδοσιακών ψηφοφόρων της δεξιάς και της αριστεράς και όλους τους υπόλοιπους. Το νέο πολιτικό τοπίο, σημειώνει, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι δυνάμεις που είναι ενάντια στο κατεστημένο θα έχουν την ευκαιρία να κυβερνήσουν ή ότι το επιθυμούν. Ωστόσο, η δύναμή τους στις κάλπες δίνει ένα ηχηρό μήνυμα μετά από μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής στασιμότητας και την άφιξη χιλιάδων παράτυπων μεταναστών από την Αφρική και αλλού. 

Το Politico σε άρθρο του σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα κάνει λόγο για πολιτικό αδιέξοδο σημειώνοντας ότι η ανάδειξη του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκα ως της πιο δημοφιλούς δύναμης της δεξιάς είναι αυτό που θα πρέπει να κρατήσει κανείς. Οπως όλα δείχνουν το κόμμα αυτό αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό 18% με αποτέλεσμα να είναι το τρίτο ισχυρότερο κόμμα. 

Στα γραφήματα που ακολουθούν αποτυπώνονται τα ποσοστά που φέρονται να εξασφαλίζουν τα κόμματα σε Γερουσία και Κάτω Βουλή. 

pros-politiko-adiexodo-i-italia-meta-tin-anodo-ton-laikiston0

pros-politiko-adiexodo-i-italia-meta-tin-anodo-ton-laikiston2