Το προφίλ και η δράση της «Combat 18» στη Βρετανία

Το προφίλ και η δράση της «Combat 18» στη Βρετανία

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βρετανική νεο-ναζιστική οργάνωση «Combat 18», ιδεολογικές ρίζες στην οποία φαίνεται ότι έχει η «Combat 18 Hellas» που εξάρθρωσε την Τρίτη η ΕΛ.ΑΣ., έχει συνδεθεί τη δεκαετία του 1990 με τρομοκρατικές ενέργειες, βία και εμπρηστικές επιθέσεις. 

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του BBC Panorama, πρώην ηγετικό μέλος της οργάνωσης περιέγραψε την «Combat 18» ως «κατ' ουσίαν νεο-ναζιστική» με τις αρχές της να βασίζονται στον φασισμό. 

Εμπνευση για το όνομά της αποτέλεσε ο Αδόλφος Χίτλερ καθώς το «18» αφορά στο πρώτο και το όγδοο γράμμα της λατινικής αλφαβήτου, «Α» και «Η», δηλαδή τα αρχικά του Χίτλερ. 

Η οργάνωση φέρεται να συστάθηκε το 1992 στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τράβηξε πολύ νωρίς την προσοχή των βρετανικών αρχών λόγω των απειλών κατά μεταναστών, μελών εθνικών μειονοτήτων και αριστερών. Μάλιστα, το 1992 άρχισε να εκδίδει το περιοδικό «Redwatch», το οποίο περιλαμβάνει ονόματα, φωτογραφίες και διευθύνσεις των πολιτικών της αντιπάλων. Ακόμη, η «Combat 18» είναι κατά της εκλογικής διαδικασίας. 

Παρότι η προέλευση της νεο-ναζιστικής οργάνωσης τοποθετείται στην Βρετανία, φέρεται να συνδέεται και με κινήματα στις ΗΠΑ, ενώ η δράση της φαίνεται να έχει εξαπλωθεί σήμερα και σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο. 

Κείμενο – επιμέλεια: Εύα Τομαρά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή