Ερντογάν εναντίον και ΟΗΕ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οξύτατη ρητορική επίθεση εναντίον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν, καταγγέλλοντας τις μεγάλες δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας για αδιαφορία μπροστά στο ανθρωπιστικό δράμα που εξελίσσεται στην πολιορκημένη από τον συριακό στρατό ανατολική Γούτα, στα προάστια της Δαμασκού. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι ο στρατός της δικής του χώρας σκοπεύει να αναστείλει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις που απειλούν με ανθρωπιστική κρίση μια άλλη πολύπαθη περιοχή της Συρίας, τον κουρδικό θύλακο του Αφρίν, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

«Ε, Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταραμένη να είναι η απόφασή σου», εξεμάνη ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, στην Aγκυρα, παραπέμποντας σε πρόσφατη απόφαση του διεθνούς οργανισμού για κατάπαυση του πυρός στη Συρία. «Ποιο είναι το νόημα αυτής της απόφασης, αφού μένει ανεφάρμοστη», διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, κατηγορώντας τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου ότι «εξαπατούν» την ανθρωπότητα. «Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τους πέντε (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία)», προσέθεσε, αποδοκιμάζοντας «την παγκόσμια τάξη που εγκαθιδρύθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Αναφορικά με την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στο Αφρίν, διεμήνυσε ότι θα συνεχιστεί μέχρις ότου δημιουργηθεί «διάδρομος ασφαλείας», με την εκδίωξη των Κούρδων μαχητών από όλο το μήκος των συνόρων Τουρκίας – Συρίας.

Σε διαφορετικό τόνο ήταν η χθεσινή συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Γερμανό ομόλογό του Zίγκμαρ Γκάμπριελ, στο Βερολίνο. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του «θα εξετάσει, στο έδαφος του συντάγματος» το τουρκικό αίτημα για έκδοση του Κούρδου ηγέτη Σαλέχ Μουσλέμ στην Τουρκία. Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε το τουρκικό αίτημα για έκδοση του Μουσλέμ, ο οποίος ήταν μέχρι πρόσφατα συμπρόεδρος του «τρομοκρατικού» για την Aγκυρα –όχι όμως για την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και τη Μόσχα– συροκουρδικού κόμματος PYD.

Η χθεσινή συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών ήταν άλλο ένα βήμα εξομάλυνσης των γερμανοτουρκικών σχέσεων, οι οποίες διαταράχθηκαν σοβαρά πριν από ένα χρόνο, την περίοδο του αμφιλεγόμενου τουρκικού δημοψηφίσματος για το σύνταγμα. Η πρώτη ένδειξη περί εξομάλυνσης ήταν η απόφαση της Τουρκίας, τον περασμένο μήνα, να απελευθερώσει τον τουρκικής καταγωγής Γερμανό δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτσέλ, ο οποίος κρατούνταν αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες για στήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης. Ο Τσαβούσογλου επισκέπτεται το Βερολίνο με αφορμή την έκθεση ITB, τη μεγαλύτερη διεθνώς στον τομέα του τουρισμού. Πριν από τη συνάντησή του με τον Γκάμπριελ, εξέφρασε την ευχή να άρει η Γερμανία τις ταξιδιωτικές οδηγίες που αποθαρρύνουν πολίτες της να επισκεφθούν τη χώρα του.

Πτώση αεροσκάφους

Στο μεταξύ, ρωσικό μεταγωγικό αεροπλάνο συνετρίβη στη ρωσική βάση του Χμεϊμίμ της Συρίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 39 επιβαίνοντες, όλοι στρατιωτικοί. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ερευνώνται όλες οι εκδοχές, αφήνοντας ανοικτό και το ενδεχόμενο εχθρικής ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή