Βρετανία: Βρέθηκε η ουσία με την οποία δηλητηριάστηκε ο Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας

Βρετανία: Βρέθηκε η ουσία με την οποία δηλητηριάστηκε ο Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ δηλητηριάστηκε από έναν πολύ σπάνιο «νευροπαραλυτικό παράγοντα», όπως ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική αστυνομία που έχει αναλάβει να διαλευκάνει την υπόθεση απόπειρας δολοφονίας του ιδίου και της κόρης του, Γιούλια.

Συγκεκριμένα πρόκειται για ουσία εξαιρετικά τοξική, η οποία σταματά τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και διακόπτει όλες τις σωματικές λειτουργίες. Η ουσία εισάγεται στον οργανισμό μέσω του στόματος ή της μύτης, αλλά μπορεί να απορροφηθεί επίσης και μέσω των ματιών ή του δέρματος. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κάψιμο στα μάτια, πόνους, δυσκολία στην αναπνοή και σύντομα οδηγούν σε λιποθυμία ή σε σπασμούς και εντέλει στον θάνατο.

Ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής στην Βρετανία, Μαρκ Ράουλι, Μαρκ Ρόουλι στην επίσημη ανακοίνωσή του τόνισε ότι το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως απόπειρα δολοφονίας, με τη βοήθεια «νευροπαραλυτικού παράγοντα», αποφεύγοντας ωστόσο να κατονομάσει την ουσία που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ή εάν υπάρχει κάποιος ύποπτος. «Πιστεύουμε πως τα δύο άτομα που νόσησαν στοχοποιήθηκαν συγκεκριμένα», σημείωσε χαρακτηριστικά  ο Μαρκ Ρόουλι. 

«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες ότι λαμβάνουμε αυτήν την υπόθεση πολύ σοβαρά υπόψη και ότι δεν πιστεύουμε ότι ενέχει τον παραμικρό κίνδυνο για τον πληθυσμό» συμπλήρωσε ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας, απευθύνοντας έκκληση σε αυτόπτες μάρτυρες να προσέλθουν στις αρχές.

«Ο Σεργκέι Σκριπάλ δηλητηριάστηκε από έναν πολύ σπάνιο νευροτοξικό παράγοντα, τον οποίο ελάχιστα εργαστήρια παγκοσμίως θα μπορούσαν να είχαν παρασκευάσει, επιβεβαιώνουν πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας» είχε γράψει νωρίτερα σήμερα συντάκτης πολιτικού ρεπορτάζ της Sun Τομ Νιούτον Νταν, σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter. 

Υπενθυμίζεται ότι ο 66χρονος Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια, 33 ετών,  βρέθηκαν την Κυριακή αναίσθητοι, χωρίς εμφανή τραύματα, σε ένα παγκάκι σε εμπορικό κέντρο στο Σάλισμπερι (νότια Αγγλία), όπου διέμενε ο πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών του ρωσικού στρατού. Έκτοτε νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. 

Ένας αξιωματικός της αστυνομίας, «από τους πρώτους που έφθασαν στην περιοχή του περιστατικού, νοσηλεύεται επίσης σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής της βρετανικής αστυνομίας.

Στο πλαίσιο των ερευνών, οι βρετανικές αρχές έχουν αποκλείσει τα σημεία του κέντρου της αγγλικής πόλης στα οποία θεωρείται ότι βρέθηκαν οι δράστες, αλλά και την εντατική μονάδα του νοσοκομείου της πόλης.

Aγνοια δήλωσε χθες το Κρεμλίνο για την υπόθεση αρνούμενο παράλληλα τις υποψίες ότι πίσω από τη μυστηριώδη διπλή δηλητηρίαση βρίσκονται Ρώσοι πράκτορες. 

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον τόνισε την Τρίτη ότι  η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αν αποδειχθεί  ότι οι υποψίες για εμπλοκή της στην ασθένεια του πρώην Ρώσου πράκτορα είναι βάσιμες, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη μεταβεί αποστολή Βρετανών επισήμων στο παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που θα γίνει το καλοκαίρι στη Ρωσία.  «Καμία απόπειρα αφαίρεσης αθώας ζωής σε βρετανικό έδαφος δεν θα μείνει ατιμώρητη» είπε χαρακτηριστικά. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου χαρακτήρισε «έξαλλες» τις δηλώσεις Τζόνσον και πρόσθεσε ότι η Ρωσία «δεν έχει πληροφορίες για το ποια θα μπορούσαν να είναι τα πιθανά αίτια, τι έκανε το άτομο αυτό και με τι σχετίζεται».

Με πληροφορίες από BBC, REUTERS, RT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή