Σαφής προειδοποίηση της Κομισιόν προς Ουάσιγκτον

Σαφής προειδοποίηση της Κομισιόν προς Ουάσιγκτον

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μολονότι θέλει να αποφύγει έναν εμπορικό πόλεμο, η Ε.Ε. θα επιστρατεύσει «ένα οπλοστάσιο μέτρων» για να αντιδράσει στην απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλει δασμούς στα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου. Στην προειδοποίηση αυτή προέβη χθες ο επίτροπος Χρηματοπιστωτικών, Πιερ Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας την ετοιμότητα, αλλά και την αποφασιστικότητα της Ε.Ε. να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της αντιδρώντας στην πρώτη βολή ενός εμπορικού πολέμου από την Ουάσιγκτον. Στο οπλοστάσιο της Ε.Ε. ανήκουν προφανώς οι δασμοί που σκέπτεται να επιβάλει ως αντίποινα σε μια σειρά εμβληματικών προϊόντων των ΗΠΑ, όπως οι μοτοσικλέτες Harley-Davidson, τα τζιν Levi’s και το μπέρμπον, αλλά και προϊόντα της αμερικανικής αγροτικής παραγωγής, όπως το καλαμπόκι και η σόγια.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BFM TV, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως μεταξύ άλλων τα αντίποινα που εξετάζει η Ε.Ε. θα είναι και η επιβολή δασμών στα πορτοκάλια που εξάγουν οι ΗΠΑ και στα αμερικανικά καπνά. Εξέφρασε, άλλωστε, την πρόθεση της Ε.Ε. να προσφύγει στον ΠΟΕ καταγγέλλοντας τους δασμούς στα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου που παραβιάζουν τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου. Κλίμα εγρήγορσης φάνηκε, άλλωστε, να μεταφέρει κυρίως η δήλωση του επιτρόπου πως  «πρέπει να δεχθούμε ότι πλέον ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίο ο καθένας φροντίζει για τον εαυτό του». Τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε χθες και ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της ΕΚΤ, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνη» μια μονομερή επιβολή δασμών από πλευράς της Ουάσιγκτον. Προειδοποίησε, άλλωστε,πως οι μονομερείς αυτές κινήσεις μπορούν να προκαλέσουν αντίποινα από άλλες χώρες, που θα πλήξουν την εμπιστοσύνη καταναλωτών και επιχειρήσεων και θα ανακόψουν την ανάπτυξη. Εχει προηγηθεί η τοποθέτηση της επιτρόπου Εμπορίου, Σεσίλια Μάλστρομ, πως η Ε.Ε. δεν προτίθεται μεν να κλιμακώσει έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, αλλά είναι αποφασισμένη να αντιδράσει και να αμυνθεί. Σύμφωνα με την κ. Μάλστρομ, οι Βρυξέλλες εξετάζουν την προοπτική να επιβάλουν δασμούς 25% σε μια σειρά αμερικανικών προϊόντων συνολικής αξίας 2,8 δισ. ευρώ. Αντικρούοντας το επιχείρημα του Αμερικανού προέδρου πως οι δασμοί εξυπηρετούν λόγους εθνικής ασφάλειας, η κ. Μάλστρομ αναρωτήθηκε πώς είναι αυτό δυνατόν αφού η Ε.Ε. είναι σύμμαχος των ΗΠΑ.

Αντίποινα

Από τη στιγμή, άλλωστε, που ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την πρόθεση να ρίξει την πρώτη βολή ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, η Ε.Ε. αντέδρασε άμεσα προειδοποιώντας διά στόματος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, για αντίποινα υπό τη μορφή δασμών σε προϊόντα που παράγουν πολιτείες των Ρεπουμπλικανών. Στόχος μιας τέτοιας πολιτικά χρωματισμένης κίνησης θα είναι, όπως τόνισε ο κ. Γιούνκερ, «να αντιληφθεί το αμερικανικό Κογκρέσο πως όλοι θα ζημιωθούν». Το ίδιο έχει, άλλωστε, διαμηνύσει στην Ουάσιγκτον η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όταν κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να μην προχωρήσει στην επιβολή των επίμαχων δασμών. «Σε περίπτωση εμπορικού πολέμου, κανένας δεν θα ωφεληθεί, όλοι θα χάσουν», ήταν η δήλωση της κ. Λαγκάρντ, που προεξοφλεί πως θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ θα αναγκαστούν να προβούν σε αντίποινα και θα πληγεί η παγκόσμια οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή