Λαϊκή οργή και αγανάκτηση στη Σλοβακία

Λαϊκή οργή και αγανάκτηση στη Σλοβακία

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ. Χιλιάδες Σλοβάκοι αναμενόταν να ξεχυθούν εκ νέου στους δρόμους της Μπρατισλάβας, καθώς εντείνονται οι πιέσεις προς τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο, μετά τη δολοφονία δημοσιογράφου που ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς. Η χώρα έχει βυθιστεί σε σοβαρή πολιτική κρίση μετά τον θάνατο του Γιαν Κούτσιακ, ο οποίος πραγματοποιούσε έρευνα για τις σχέσεις επιχειρηματιών με το πολιτικό κατεστημένο και τη μαφία. Ενας από τους Ιταλούς επιχειρηματίες, ο οποίος αρνήθηκε ότι διατηρούσε σχέσεις με την ιταλική μαφία, είχε στο παρελθόν επαφές με δύο άτομα που στη συνέχεια απασχολήθηκαν στο γραφείο του Φίτσο. Αμφότεροι παραιτήθηκαν, αποκρούοντας τις αιτιάσεις για οιαδήποτε σχέση με τη δολοφονία.

Η υπόθεση πυροδότησε γενική αγανάκτηση στις τάξεις της κοινής γνώμης και απειλεί να οδηγήσει σε αποσύνθεση την τρικομματική κυβέρνηση Φίτσο. Ο πρωθυπουργός είχε χθες συνάντηση με τον πρόεδρο Αντρί Κίσκα, ο οποίος με τη σειρά του ζήτησε πρόωρες εκλογές ή ανασχηματισμό. Τη Δευτέρα, ο Φίτσο σχεδιάζει άλλωστε διαβουλεύσεις με το κόμμα Μοστ Χιντ, το οποίο έχει ζητήσει την αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών, στενού συμμάχου του Φίτσο.

«Η τρέχουσα κρίση είναι διαφορετική από όσες έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν ο Φίτσο. Το τελευταίο ρεπορτάζ του Κούτσιακ έπληξε την εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση και η δολοφονία δύο νέων ανθρώπων (σ.σ. του δημοσιογράφου και της συντρόφου του) πρόσθεσε μια ηθική πτυχή στην ιστορία», αναφέρει ο Μάρτιν Σλόσιαρικ, αναλυτής σε εταιρεία δημοσκοπήσεων. Ο Φίτσο διανύει την τρίτη του θητεία και έχει συμπληρώσει 10 χρόνια στην εξουσία. Πολλοί θεωρούν ότι απέτυχε να καταπολεμήσει τη διαφθορά και την οικονομία των ημετέρων. Την τελευταία εβδομάδα, ο Φίτσο έχει περάσει στην αντεπίθεση, καταγγέλλοντας ξένα κέντρα που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. Ακολουθώντας μάλιστα τα χνάρια του Ούγγρου ομολόγου του Βίκτορ Ορμπαν, στράφηκε κατά του επενδυτή Τζορτζ Σόρος και αναρωτήθηκε γιατί είχε συνάντηση μαζί του ο πρόεδρος της Σλοβακίας όταν πέρυσι βρέθηκε στη Νέα Υόρκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή