Απροσδόκητη προσέγγιση Τραμπ – Κιμ

Απροσδόκητη προσέγγιση Τραμπ – Κιμ

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πιο θεαματική, μέχρι σήμερα, μεταστροφή του στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συναντήσει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, τη χώρα του οποίου απειλούσε να «καταστρέψει ολοσχερώς» από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Την απόφασή του αυτή δημοσιοποίησε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω Twitter, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Τσουνγκ Ουί Γιονγκ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας της Νότιας Κορέας, στην Ουάσιγκτον. Ο Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος βρέθηκε στον Λευκό Οίκο για να ενημερώσει τον Ντόναλντ Τραμπ γύρω από τις συνομιλίες που είχε πρόσφατα με τον Κιμ στη Βόρεια Κορέα, ως επικεφαλής ανωτάτου επιπέδου αντιπροσωπείας της χώρας του.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έκανε λόγο, ενώπιον αντιπροσώπων της Νότιας Κορέας, όχι απλώς για πάγωμα των (πυρηνικών και πυραυλικών) δοκιμών, αλλά για αποπυρηνικοποίηση», έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ, δικαιολογώντας την απόφασή του, που αιφνιδίασε και στενούς συνεργάτες του. Εσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι, αν και διαπιστώνει «μεγάλη πρόοδο» στο Κορεατικό, «οι κυρώσεις (εις βάρος της Πιονγιάνγκ) θα συνεχίσουν να ισχύουν έως ότου υπάρξει συμφωνία».

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έφτασαν στα πρόθυρα της πυράκτωσης τους προηγούμενους μήνες, μετά τις αλυσιδωτές πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας και την εγκατάσταση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε τον ηγέτη του κομμουνιστικού καθεστώτος «μανιακό» και «μικρό πυραυλάνθρωπο», ενώ ο Κιμ ανταπέδωσε τα ίσα, αποκαλώντας τον «πνευματικά διαταραγμένο ραμολιμέντο».

Καταλυτικό ρόλο στην αλλαγή της ατμόσφαιρας έπαιξε η σταθερή επιδίωξη του προέδρου της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε Ιν, για εκτόνωση των εντάσεων στην κορεατική ατμόσφαιρα. Οι πάγοι άρχισαν να λιώνουν στη διάρκεια των πρόσφατων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που οργάνωνε η Νότια Κορέα, με την επίσκεψη υψηλού επιπέδου αντιπροσωπείας των βορείων γειτόνων της, στην οποία συμπεριλαμβανόταν και η αδελφή του Κιμ. Την τελευταία εβδομάδα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο απευθείας διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα για την αποπυρηνικοποίηση, τονίζοντας όμως ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να ωριμάσουν οι συνθήκες. Με την τελευταία μεταστροφή του, φαίνεται να ευνοεί μια συνάντηση κορυφής με τον Κιμ χωρίς προϋποθέσεις, κάτι που Αμερικανοί αναλυτές χαρακτηρίζουν ως κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου.

Από την Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαιρέτισε την επιλογή Τραμπ ως «κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση» και ευχήθηκε να μην περιοριστούν οι δύο ηγέτες σε μία συνάντηση αλλά «να ανοίξουν τον δρόμο για μια ολόπλευρη διπλωματική διαδικασία με στόχο την επίλυση του προβλήματος γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας». Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και το Πεκίνο.

Στη Νότια Κορέα, τα νέα από την Ουάσιγκτον προκάλεσαν ευφορία, την οποία μοιράζονταν και τα ασιατικά χρηματιστήρια, που σημείωσαν άνοδο. Στον Τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Νότιας Κορέας αφθονούσαν τα εγκωμιαστικά σχόλια για τη φιλειρηνική πολιτική του προέδρου Μουν, ορισμένοι μάλιστα πρότειναν να του αποδοθεί το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης.

Περισσότερο επιφυλακτικές ήταν οι αντιδράσεις στην Ιαπωνία. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίνζο Αμπε, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι οι κυρώσεις εναντίον της Πιονγιάνγκ θα παραμείνουν σε ισχύ «μέχρις ότου υπάρξουν απτά δείγματα αποπυρηνικοποίησης», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την επικοινωνία των δύο ανδρών.

Δηλώσεις Τίλερσον

Η απόφαση του Τραμπ ήταν «μια κάποια έκπληξη» και για τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, όπως ο ίδιος ομολόγησε με δηλώσεις του από το Τζιμπουτί. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διευκρίνισε πως θα χρειαστούν εβδομάδες μέχρις ότου συμφωνηθούν μεταξύ των δύο πλευρών ο τόπος και ο χρόνος της συνάντησης. Προσέθεσε ότι θα πρόκειται για «συζητήσεις» και όχι για «διαπραγματεύσεις», αν και δεν κατάφερε να διευκρινίσει τι θα μπορούσαν να «συζητήσουν» οι ΗΠΑ με το καθεστώς της Πιονγιάνγκ πέραν της διαπραγμάτευσης για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή