Ριψοκίνδυνη μεταρρύθμιση από τον Μακρόν

Ριψοκίνδυνη μεταρρύθμιση από τον Μακρόν

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ναρκοθετημένο μονοπάτι θυμίζει η προσπάθεια της κυβέρνησης του προέδρου Μακρόν να μεταρρυθμίσει τους πολιτικούς θεσμούς. Οι προτάσεις του Γάλλου προέδρου αφορούν τη μείωση του αριθμού των βουλευτών κατά 25%, τη διεύρυνση των εκλογικών περιφερειών, τον περιορισμό των συνεχόμενων θητειών για τους κοινοβουλευτικούς και την επιβολή μερικής αναλογικότητας του εκλογικού συστήματος. Οι πρωτοβουλίες του προέδρου Μακρόν απαιτούν, όμως, πολιτικά ριψοκίνδυνη συνταγματική μεταρρύθμιση και απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και στη Γερουσία.

Αποστολή του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ είναι τώρα να βρει τρόπο προώθησης της μεταρρύθμισης αυτής. Συνεργάτης του προέδρου Μακρόν εξηγεί στην εφημερίδα Le Monde: «Οι συναντήσεις που θα έχει ο Φιλίπ τις ερχόμενες δύο εβδομάδες με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων θα πρέπει να καταλήξουν σε εκπόνηση χρονοδιαγράμματος και καθορισμό της κατεύθυνσης της κυβερνητικής πρωτοβουλίας».

Ο χρόνος, όμως, πιέζει καθώς το χρονοδιάγραμμα του προέδρου Μακρόν, ο οποίος έκανε λόγο για ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης το καλοκαίρι του 2018, υπήρξε ιδιαίτερα φιλόδοξο. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στις παρελκυστικές τακτικές της Γερουσίας.

Οι επικεφαλής του οργάνου είχαν ήδη εκδηλώσει την αντίθεσή τους σε δύο βασικά σημεία της μεταρρύθμισης Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις αρχές Ιανουαρίου. Στη συνέντευξη αυτή, ο πρόεδρος της Γερουσίας, Ζεράρ Λαρσέ, είχε καταδικάσει τις προτάσεις για περιορισμό των θητειών σε τρεις και τη μείωση του αριθμού των κοινοβουλευτικών. «Αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή για τον πρόεδρο της Γερουσίας», υποστηρίζουν στενοί συνεργάτες του.

Προειδοποίηση

Μιλώντας στην εφημερίδα  Journal du Dimanche, ο κ. Λαρσέ προειδοποίησε την κυβέρνηση να μη διεκδικήσει την ψήφο της Γερουσίας για αμφιβόλου αξίας συνταγματική μεταρρύθμιση, ικανή να πλήξει τα συμφέροντα των μελών του οργάνου. Ο πρόεδρος της Γερουσίας απολαμβάνει, άλλωστε, τρεις σημαντικές συμμαχίες στη διένεξή του με την προεδρία της Δημοκρατίας. Με τον κ. Λαρσέ συντάσσεται ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς αξιωματικής αντιπολίτευσης, ηγέτης των Ρεπουμπλικανών Λοράν Βοκιέζ, καθώς και οι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος σε Γερουσία και Εθνοσυνέλευση, αντίστοιχα, κ. Ρεταγιό και Ζακόμπ.

Μόνος τρόπος για τον πρόεδρο Μακρόν να προωθήσει άμεσα τις μεταρρυθμίσεις αυτές είναι η προσφυγή στην κάλπη δημοψηφίσματος, που θα επέτρεπε την υιοθέτησή τους χωρίς συνταγματική αναθεώρηση. Τα δημοψηφίσματα, όμως, είναι γεμάτα κινδύνους, όπως διαπίστωσε τον Δεκέμβριο του 2016 ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, η πολιτική σταδιοδρομία του οποίου πήρε τέλος μετά την άρνηση των Ιταλών να εγκρίνουν τη συνταγματική μεταρρύθμισή του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή