Φιντικλής vs Τραμπ στον Παναμά

Φιντικλής vs Τραμπ στον Παναμά

4' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περασμένη Δευτέρα βρήκε τον Κύπριο επιχειρηματία Ορέστη Φιντικλή στο πιάνο που βρίσκεται στο λόμπι του ξενοδοχείου του, στην Πόλη του Παναμά. Γύρω του οι κάμερες τον απαθανάτιζαν να τραγουδά ένα εμβληματικό για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία τραγούδι, το «Ακορντεόν» του Μάνου Λοΐζου. Παριστάμενοι πόσταραν το βίντεο διάρκειας 14 δευτερολέπτων στο Twitter, ένα μίνι «γύρο θριάμβου» του Φιντικλή, ο οποίος είχε μόλις ανακτήσει τον έλεγχο της ιδιοκτησίας του από τον Ντόναλντ Τραμπ. Δικαστήριο του Παναμά αποφάσισε να προχωρήσει στην έξωση της ομάδας μάνατζμεντ του Τραμπ από το ξενοδοχείο «Trump Ocean Club International Hotel and Tower» στην πρωτεύουσα.

«Πρόκειται για μια αμιγώς εμπορική διένεξη που βγήκε εκτός ελέγχου», εξήγησε ο Φιντικλής, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου και στέλεχος της Ithaca Capital Partners, της εταιρείας που έδωσε τη δικαστική μάχη για να εκδιώξει τους ανθρώπους του Αμερικανού προέδρου από τη διοίκηση της μονάδας. «Σήμερα η διένεξη αυτή διευθετήθηκε από τους δικαστές και τις Αρχές της χώρας. Σήμερα ο Παναμάς μάς έκανε περήφανους», τόνισε.

Λίγες ώρες αφότου ένας εργάτης απομάκρυνε το όνομα του Τραμπ από την επωνυμία του ξενοδοχείου, η εταιρεία του Αμερικανού προέδρου, η Trump Organisation, έσπευσε να διευκρινίσει ότι κατά τους νομικούς συμβούλους της, η υπόθεση δεν έχει κλείσει και πως το δικαστήριο του Παναμά διέταξε τον διορισμό τρίτου προσωρινού διαχειριστή για το μάνατζμεντ του ξενοδοχείου. Επιπλέον, η Trump Organization εμφανίστηκε σίγουρη ότι τελικά θα επικρατήσει στη νομική διαμάχη και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παραπεμφθεί η υπόθεση σε διαιτησία υπό την αιγίδα του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου. Οι Αρχές του Παναμά απέφυγαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις του πρακτορείου Reuters.

Οταν ολοκληρώθηκε το 2011 το κτίριο με τους 70 ορόφους και σχήμα ιστίου, ήταν το πρώτο διεθνές ξενοδοχειακό συγκρότημα του μέλλοντος προέδρου των ΗΠΑ στο εξωτερικό και περιελάμβανε διαμερίσματα και καζίνο δίπλα στη θάλασσα, που είχε αποφέρει στα ταμεία του Τραμπ 30-50 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», στο λόμπι του ξενοδοχείου, που βρίσκεται στον 15ο όροφο, ο Φιντικλής, δικαστικοί υπάλληλοι και αστυνομικοί κατευθύνθηκαν προς τα διοικητικά γραφεία, όπου είχαν αναπτυχθεί σεκιουριτάδες της Trump Organisation εδώ και μία εβδομάδα. Τα πνεύματα οξύνθηκαν και ακολούθησε μικροσυμπλοκή και σπρωξίματα μεταξύ δικηγόρων του Κύπριου επιχειρηματία και ενός υπεύθυνου ασφαλείας της Trump Organisation. Ενας δικηγόρος οπισθοχώρησε και ο Φιντικλής πήρε τον λόγο λέγοντας «ειρήνη και αγάπη», σύμφωνα με την έγκυρη αμερικανική εφημερίδα. Ακολούθησε μια διαταγή από το εσωτερικό του γραφείου για απόσυρση και οι σεκιουριτάδες εξαφανίστηκαν.

O Φιντικλής προσπαθούσε επί μακρόν να απολύσει την εταιρεία του Τραμπ από το μάνατζμεντ του ξενοδοχείου, το συμβόλαιο της οποίας έληγε κανονικά το 2031, επειδή κατηγορεί την Trump Organization για πενιχρά έσοδα. Ωστόσο η εταιρεία του Αμερικανού προέδρου αρνείτο να αποχωρήσει. Ακολούθησαν δέκα ημέρες συστηματικών αντιπαραθέσεων, διακοπής της ηλεκτροδότησης και επεμβάσεων της αστυνομίας.

Τρίτη φορά

Είναι η τρίτη φορά, μετά την ορκωμοσία του, που το όνομα Τραμπ αποκαθηλώνεται από κάποιο ξενοδοχείο. Οι υποθέσεις αποδεικνύουν μια τάση για τις επιχειρήσεις του προέδρου των ΗΠΑ: ότι το πολωτικό πολιτικό του ύφος απομακρύνει πελάτες σε «αριστερές» αμερικανικές πόλεις και σε ορισμένες ξένες χώρες. Σε άλλες περιπτώσεις, π.χ. στο Τορόντο και στο Νότιο Μανχάταν, οι ιδιοκτήτες συνήψαν συμφωνίες με την Trump Organization, συναινώντας στην απομάκρυνση του ονόματος.

Στον Παναμά ο Φιντικλής επέλεξε μια πιο συγκρουσιακή στρατηγική. Ο Κύπριος επιχειρηματίας αγόρασε τα 202 από τα 369 δωμάτια πέρυσι, εξασφάλισε τον έλεγχο της ένωσης των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων του ξενοδοχείου και κινήθηκε ταχύτατα προκειμένου να εκδιώξει την Trump Organization. Σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ», ο Φιντικλής έστειλε επιστολή στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες των δωματίων στις αρχές του χρόνου, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Χάνουμε όλοι μας χρήματα και η κατάσταση επιδεινώνεται. Ο μόνος που κερδίζει χωρίς να το αξίζει είναι εκείνος που εξακολουθεί να χρεώνει δαπάνες για το μάνατζμεντ ενώ το ξενοδοχείο μας έχει καταρρεύσει».

«Σαν βδέλλα»

Ο ευρύτερος τομέας των ξενοδοχείων στον Παναμά πάει από το κακό στο χειρότερο εν μέσω επιβράδυνσης του τουρισμού και της υπερανάπτυξης του τομέα. Η μέση πληρότητα των πολυτελών ιδιοκτησιών έπεσε από 57,5% το 2012 σε 40,3% το 2017. Οι ιδιοκτήτες της συγκεκριμένης μονάδας όμως διατείνονται ότι η δική τους ιδιοκτησία είχε ακόμη χειρότερες επιδόσεις. Οπως ανέφερε ο Φιντικλής, σε 58 μονάδες, οι ιδιοκτήτες έχασαν τόσα πολλά χρήματα από ενοίκια ώστε αρνούνταν να πληρώσουν τις δαπάνες για το μάνατζμεντ. Η Trump Organization «συνεχίζει να κολλάει πάνω στην ιδιοκτησία μας σαν βδέλλα, στερώντας μας και τις τελευταίες σταγόνες αίμα», έγραψε ο Κύπριος επιχειρηματίας.

Αγνωστο παραμένει αν ο ίδιος ο Τραμπ έχει λάβει γνώση της υπόθεσης και αν έχει κάποιο σχόλιο επ’ αυτού. Θεωρητικά ο Αμερικανός πρόεδρος εκχώρησε τον καθημερινό έλεγχο των επιχειρήσεών του, συμπεριλαμβανομένου του ξενοδοχείου στον Παναμά, όταν ορκίστηκε. Εξακολουθεί όμως να είναι ο ιδιοκτήτης των επιχειρήσεων και μπορεί να αποσύρει τα χρήματά του από αυτές οιαδήποτε στιγμή το κρίνει σκόπιμο. Στην τελευταία δημοσιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων ο Τραμπ κατέγραψε ότι κέρδισε 810.000 δολάρια από το μάνατζμεντ του ξενοδοχείου στον Παναμά κατά τους προηγούμενους 15 μήνες.

Η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς το επόμενο θύμα;

Θα είναι η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς το τελευταίο θύμα του Ντόναλντ Τραμπ; Αυτή η φήμη κυκλοφόρησε στην Ουάσιγκτον τα τελευταία 24ωρα μετά τη διαρροή ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι εξαιρετικά ενοχλημένος από το γεγονός πως η Σάντερς αναγνώρισε ότι ο Τραμπ έχει εμπλακεί σε νομική διένεξη με την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς προκειμένου να της απαγορεύσει να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για την εξωσυζυγική τους σχέση. «Η Σάντερς διοχέτευσε αναβολικά στο ρεπορτάζ για τη Στόρμι Ντάνιελς», σχολίασε σε ρεπόρτερ του CNN πηγή προσκείμενη στον Λευκό Οίκο, που άφησε επίσης να διαρρεύσει η έντονη δυσαρέσκεια του Τραμπ. Υπενθυμίζεται ότι ο Μάικλ Κοέν, δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου, έδωσε 130.000 δολάρια στην Ντάνιελς λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές του 2016 για να μη μιλήσει για το ειδύλλιο. Την ίδια στιγμή νευρικότητα προκαλεί στους Ρεπουμπλικανούς η αποχώρηση του οικονομικού συμβούλου Γκάρι Κον από τον Λευκό Οίκο, καθώς τα στελέχη του κόμματος που είναι μέλη του Κογκρέσου δεν μπορούν πλέον να ελέγξουν την τάση του προέδρου προς τον προστατευτισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή